Nemocnice se obávají odchodu lékařů, jsme blízko u hranic

6. 11. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelka FN Plzeň: Mladí lékaři si najdou práci v zahraničí a odejdou bez varování.


Hromadné výzvy Děkujeme, odcházíme se nemocnice neobávají tolik jako odchodů lékařů do zahraničí bez varování. Podpis výzvy Lékařského odborového klubu (LOK) pro ně znamená pouze vyjádření názoru a dává ještě možnost k vyjednávání. Nemocnicím ale odcházejí lékaři, kteří si nejprve najdou práci v zahraničí a pak teprve podají výpověď . S těmi se už jednat nedá, mají vše domluvené.
„Není to nic hromadného, ale poloha Plzeňského kraje a blízkost hranic s Německem tomu bohužel nahrává. Práci v zahraničí se našla například i naše primářka Kliniky tuberkulózy a respiračních onemocnění Jana Vyskočilová,“ uvádí ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslava Kunová.

Za hranice utíkají hlavně mladí

Odchod staršího zapracovaného lékaře je ale spíše výjimkou. Častěji utíkají mladí, kteří měli nastoupit, a nakonec se rozhodli pro lépe placené místo za hranicemi. „Výzvu LOK Děkujeme, odcházíme podepsalo například 26 lékařů z Domažlické nemocnice. V současné době je tam ve výpovědi jedna loňská absolventka na ARO, která odchází do FN Plzeň,“ uvádí mluvčí Plzeňského kraje Petra Jarošová. Výpovědi v dalších krajských nemocnicích jsou zatím také jednotlivé. „U nás eviduji výpověď jedné mladé lékařky k 31. prosinci,“ říká ředitel Stodské nemocnice Vlastimil Bureš. Žádnou výpověď ani organizované požadavky nezaznamenaly v Rokycanské nemocnici, Klatovská nemocnice nedala dosud kraji na jejich dotaz, zda někdo odchází, odpověď. Obavy mezi vedením nemocnic vyvolal hromadný nábor zahraničních zdravotnických zařízení, který se konal minulý pátek v Praze. „Byla jsem tam a účastnilo se ho tisíce lékařů. Práci jim přijelo nabídnout asi 32 německých klinik a jedna rakouská nemocnice. Nabízeli nesrovnatelné finanční prostředky, pomoc s ubytováním i s překonáním jazykové bariéry.

Zejména u zástupců klinik v blízkosti hranic bylo plno. To pro nás nevypadá příliš dobře,“ uvádí Lucie Sýkorová, tajemnice nadačního fondu Zdravotník Plzeňského kraje. Založila ho a předsedkyní správní rady je poslankyně MiladaEmmerová

Fond podpoří i lékaře v přípravě

Právě tento fond se snaží o udržení lékařů v krajských nemocnicích prostřednictvím příspěvku na vzdělávání ve výši maximálně 50 tisíc korun za rok. „Zatím pracujeme na získávání prostředků od sponzorů pro studenty, nyní se chceme zaměřit i na finanční motivaci lékařů ve specializační přípravě,“ doplňuje Sýkorová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?