Nemocnice se ocitla pod lupou

1. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Svár v Krajské nemocnici Liberec doputoval včera až na stůl městským zastupitelům. Vystoupila tu i nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová.


Palbě otázek hlavně od opozičních zastupitelů včera čelilo jak současné vedení Krajské nemocnice Liberec, tak také sociální demokraté. Ti totiž vedou Liberecký kraj a kraj je většinovým vlastníkem tohoto zdravotnického zařízení. Tudíž má rozhodující slovo v obsazování managementu nemocnice.

Město Liberec jako menšinového vlastníka zastupují dva lidé v dozorčí radě. Proto včera o hospodaření nemocnice a současných sporech mezi vedením a odboráři před zastupiteli promluvil jak nynější ředitel Zdeněk Konrád, tak i nedávno odvolaná ekonomická náměstkyně Danka Kaššovicová. Diskuse přilákala do jednací síně libereckých zastupitelů také asi šedesát pracovníků nemocnice.

„Když nastupovalo minulé vedení, také k němu z počátku ze strany zaměstnanců vládla nedůvěra. Ale nestávkovalo se a po čase s managementem bylo 2 tisíce pracovníků nemocnice spokojeno,“ promluvila k zastupitelům vrchní sestra Petra Plášková. Podivovala se nad tím, že většinový vlastník ponechá v čele vedení, které podle 1544 podpisů pod peticí nemá důvěru zaměstnanců.

„Jsou tito top manažeři opravdu ti praví?“ ptala se Petra Plášková. Další přítomní návštěvníci se připojili s otázkou, proč sociální demokraté tak spěchali s výměnou vedení nemocnice. Přidali se také zastupitelé za Změnu pro Liberec, která ale v době odchodu minulého managementu krajské nemocnice, na začátku tohoto roku, tvořila s ČSSD na radnici součást koalice.

„Sociální demokraté jako strana nemají vliv na obsazení postů ve vedení nemocnice. Hlavním zřizovatelem je Liberecký kraj,“ prohlásil zastupitel a náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD). „Za krajské zastupitele mohu slíbit, že situaci v nemocnici sledujeme. Pokud se neuklidní, bude to muset Liberecký kraj nějak řešit,“ dodal Martin Sepp.

K zastupitelům promluvila také nedávno odvolaná ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová, která jako první poukázala na nesrovnalosti v hospodaření krajského zdravotnického zařízení. Uvedla, že komunikace mezi ní a ředitelem vázla hlavně proto, že tak velká nemocnice je podle jejího názoru pro nepříliš zkušené manažery velkým soustem.

„Jsem fundovanější, jako odborník jsem poukazovala na problémy v hospodaření, ale oni mne vlastně ani nechápali. To byl hlavní důvod mého odvolání,“ řekla. Ředitel Zdeněk Konrád zastupitelům řekl, že dozorčí rada rozhodla o hloubkové kontrole Nelli servisu, dceřinné společnosti nemocnice, kde došlo v poslední době k velkému nárůstu nákladů. Na to právě poukazovala odvolaná ekonomická ředitelka.

„Nyní se situace v nemocnici uklidňuje, s odbory jsme si už mnohé vysvětlili. Ředitelka Kaššovicová byla odvolána standardním způsobem, nic zvláštního na tom nebylo,“ doplnil ředitel s tím, že do doby, než bude uzavřeno výběrové řízení na nového ekonomického ředitele nemocnice, bude tento post zastávat externí ekonomický spolupracovník Igor Mandík.

Zuzana Kocumová (USZ) vyzvala zastupitele ODS, ať taky něco jako příznivci bývalého vedení nemocnice s Luďkem Nečesaným v čele řeknou k nynější krizi. Kritizovala občanské demokraty, že při dohadování se o nemocnici mlčí.

„My se tady hádáme o to, proč byl odvolaný ten či onen a čí je to vina. Dozorčí rada asi neměla jinou možnost, když ve vedení nemocnice panovala mezi jejich členy nedůvěra,“ podtrhl Jiří Kittner (ODS). „Měli bychom se dívat dopředu. Já považuji za velký problém, že nefunguje ani důvěra mezi vedením a zaměstnanci. Na to bychom se teď měli soustředit, aby byla obnovena důvěra ve vedení nemocnice k sobě navzájem a mezi managementem a zaměstnanci,“ upozornil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?