Nemocnice se z krize sama dostat nemůže, říká Hrala

20. 7. 2010 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel pelhřimovské nemocnice byl po deseti letech odvolán. Radní kraje svůj krok zdůvodnili špatnou finanční situací.


V pátek tomu bylo přesně deset let od doby, kdy se Pavel Hrala stal ředitelem Nemocnice Pelhřimov.
Ve stejný den obdržel dopis, ve kterém byl odvolán.

„Důvodem pro změnu ve vedení Nemocnice Pelhřimov je prudce se zhoršující finanční situace nemocnice. Panu řediteli se nepodařilo Radu kraje Vysočina přesvědčit o řešitelnosti stávajícího stavu. Jeho práce pro krajskou nemocnici v Pelhřimově si vážíme, ale v tuto chvíli bylo povinností zřizovatele zajistit odpovídající podmínky pro náročnou a zodpovědnou práci zdravotníků a léčbu klientů,“ uvedl hejtman kraje Jiří Běhounek.

Celých deset let hospodařila nemocnice velmi vyrovnaně, do problémů se dostala až letos. „V roce 2008 se v rámci příprav na rekonstrukci nepodařilo naplnit počty hospitalizovaných pacientů, protože se 280 z celkových 350 lůžek stěhovalo. Vznikla tak ztráta šesti milionů,“ uvedl Pavel Hrala.

Ztráta má být 25 milionů

„Žádali jsme pojišťovnu o zohlednění naší situace i situace klientů, ale ta ji nezohlednila. Přicházeli jsme tak o milion korun denně,“ dodal Hrala. Podle něj plán pro rok 2010 byl se ztrátou šestačtyřiceti milionů.

„Proto jsme přijali úsporná opatření, jako snížení osobních ohodnocení, a stáhli ztrátu na pětadvacet milionů. Sama nemocnice se jako příspěvková organizace nemůže z této situace dostat. Také jsem připravoval překlenutí tohoto období úvěrem a dalšími opatřeními. Například jsme chtěli prodat chaty na Trnávce,“ dodal ředitel.

V nemocničních kuloárech se prý již delší dobu o výměně ředitele šeptalo. „Různé informace o tom, že bude ředitel odvolán, se už dříve šířily. My jsme se to dozvěděli dnes,“ řekla hlavní sestra a manažerka kvality Jitka Dejmková.

„Za všechny pracovníky mohu říci, že se budeme ze všech sil snažit i nadále situaci obrátit k dobrému a také směřovat k tomu, abychom uspěli v obhájení akreditace. To nás čeká příští rok,“ uvedla Dejmková.

A jaké plány do budoucna má odvolaný ředitel? „Mám řadu vlastních aktivit, kterým se nyní hodlám více věnovat,“ sdělil Pavel Hrala.

Velmi blízkým spolupracovníkem a podřízeným Pavla Hraly byl vedoucí provozně technického oddělení Tomáš Koubek.

„Za deset let působení Pavla Hraly jsme udělali obrovský kus práce a spolupráce s ním jsem si vždycky vážil. Je potřeba připustit ekonomické problémy, které způsobila i řada vnějších vlivů. Avšak necítím se být povolán tento poměr hodnotit,“ vyjádřil se Koubek.

Nespravedlnost v odvolání ředitele vidí sestra z gynekologického oddělení, která si nepřála být jmenována. „Mluvím za zaměstnance celého oddělení, když říkám, že odchodu Pavla Hraly litujeme. Myslím, že mu na nemocnici záleželo a odvedl dobrou práci,“ sdělila sestra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?