Nemocnice skončily v plusu. Plánují investice

13. 1. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Červená čísla jsou pro většinu středočeských krajských nemocnic minulostí. Narozdíl od roku 2013, kdy byla v zisku jen jedna nemocnice z pěti, se do plusových čísel v loňském roce dostaly hned čtyři. Celková výše výnosu je okolo 40 milionů korun.


Jedná se o poměrně velký skok vzhledem k tomu, že předloni byla společná ztráta nemocnic 192 milionů korun, v roce 2012 šlo o částku 145 milionů korun. „Že se krajské nemocnice ubírají ve svém hospodářství dobrým směrem, bylo patrné už v polovině letošního roku, “ řekla Jiřina Fialová (KSČM), středočeská radní pro oblast zdravotnictví. Už v té době totiž většina nemocnic vykazovala zisk.

V hospodaření nemocnic se podle středočeského hejtmana Miloše Petery kladně promítla změna úhradové vyhlášky. Ta umožnila nemocnicím, aby si vydělaly více za péči hrazenou ze zdravotního pojištění. K výdělku pomohlo i udržení vysokého počtu hospitalizovaných a ošetřených pacientů.
S největším ziskem ukončila minulý rok Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, která získala titul „Nejlepší nemocnice kraje 2014“.

Svým spravováním dosáhla přebytku 18 milionů korun. Jde tak o nejlepší hospodářský výsledek v její historii. Už loni se však nemocnici podařilo předpokládanou ztrátu 70 milionů korun snížit na 9,5 milionu korun.

Je proto pochopitelné, že do dalšího roku nechce na svém výnosném hospodaření nic měnit a bude se nadále snažit o podobný výsledek jako v loňském roce. Dalším přínosem pro nemocnici má být plánovaná velká investice. „Chceme zřídit pracoviště magnetické rezonance,“ prozradil mluvčí nemocnice Petr Ballek. Velké plány s využitím peněz v tomto roce má i Oblastní nemocnice Kolín. „Připravujeme přestavbu a dovybavení na oddělení klinické onkologie, která se bude týkat zejména moderní přípravny léků,“ zmínil ředitel Petr Chudomel.

Tím však plány na zlepšení nekončí.

V létě pak kolínští plánují uskutečnit například rekonstrukci operačních sálů na gynekologicko­porodnickém pavilonu a další investice, vše v řádech desítek milionů korun. Kolín se od ostatních oblastních nemocnic ve Středočeském kraji liší tím, že se ziskem na konci roku už má zkušenost. Jako jediná nemocnice totiž v roce 2013 neskončila V tomto roce se od ostatních nemocnic liší ta kolínská. Ačkoli si podle radní Jiřiny Fialové polepšila ze všech nejvíce, tak skončila jako jediná nemocnice i letos v červených cifrách.

Podle Jaroslava Pokorného, ekonomicko obchodního náměstka společnosti, nemá výkaz zisků vypovídající hodnotu o tom, jak si instituce vede. Té se kupříkladu za minulý rok povedlo ušetřit desítky milionů korun na nákupech spotřebního zdravotního materiálu a energiích. Změna umožňuje oddělením lépe plánovat nákupy zdravotnického materiálu a zbytečně nehromadit zásoby. Stejný krok provedla v minulém roce i oblastní nemocnice v Mladé Boleslavi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?