Nemocnice špičkou v kraji?

24. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový areál by mohl být do konce roku vybaven lékařskými přístroji. Rada kraje schválila v minulém týdnu úvěr na 800 miliónů korun, který dostavbu a vybavení nového areálu zajistí. Dalších více než 100 miliónů uvolní stát...


Ústí nad Labem - Dostavba krajské nemocnice je na dohled. Nový areál, který se začal stavět již před rokem 1989, by mohl dostat konečnou podobu koncem roku.

Nový areál by mohl být do konce roku vybaven lékařskými přístroji. Rada kraje schválila v minulém týdnu úvěr na 800 miliónů korun, který dostavbu a vybavení nového areálu zajistí. Dalších více než 100 miliónů uvolní stát.

„V současné době očekáváme písemné rozhodnutí krajské rady, které spolu s návrhem na dofinancování odešleme na ministerstvo zdravotnictví. Zároveň zašleme i návrh podmínek na výběrové řízení, které ministerstvo musí schválit,“ řekl k situaci v nemocnici její ředitel Jiří Madar. Pokud ministerstvo podmínky schválí, musí ještě jmenovat výběrovou komisi vláda ČR. Teprve poté smí nemocnice vypsat výběrové řízení na dokončení areálu a dovybavení potřebnými přístroji.

„Bude to velmi moderně vybavená nemocnice s nejnovějším řešením příjmu pacientů a centralizací jednotlivých provozů,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Madar. Krajská nemocnice v současné době obývá tři areály, Bukov, V Podhájí a Pasteurova. Především posledně jmenovaný svému účelu nevyhovuje. Chybí mu potřebné vybavení a na specifická vyšetření se pacienti musí vozit jinam. Ročně náklady vynaložené na převozy pacientů přijdou na čtyřicet miliónů korun. Ty po dokončení nového areálu nemocnice uspoří a hodlá z nich financovat splácení úroků z úvěru, když samotné splátky bude hradit stát ze státního rozpočtu. „Tuto variantu jsme pečlivě a dlouho zvažovali. Samozřejmě, že bychom tyto prostředky mohli využít na provozní náklady, včetně mzdových, ale po dohodě se zástupci primářů a vzhledem k zajištění kvalitní péče, jsme se shodli na této variantě. Pro nás je na prvním místě pacient a zajištění kvalitní a moderní péče o něj,“ dodal Jiří Madar.

V rámci dostavby nemocnice se budou otevírat nové provozy. V areálu bude zprovozněna magnetická rezonance, přístroj na léčení infarktu myokardu, přístroj na řízené operace mozku, které v současné době chybí. Tyto důležité přístroje hodlá nemocnice koupit za peníze z úvěru. „Potřebné přístroje nabízejí různé firmy v různé kvalitě. Nemocnice bude své požadavky specifikovat pro výběrové řízení a odborná komise doporučí konkrétní přístroje od konkrétního dodavatele tak, aby splnily požadavky na kvalitu,“ uvedl ředitel Madar.

Navzdory tomu, že v novém areálu se otevřou nové provozy, nová pracovní místa nevzniknou. „Činnosti zajistí, až na malé vyjímky, jakou je miniinvazivní kardiologie, nynější pracovníci Masarykovy nemocnice,“ vysvětlil Jiří Madar s tím, že se naopak sníží počet lůžek v nemocnici zhruba o 200. V současné době je v Masarykově nemocnici více než 1200 lůžek a ročně zde ošetří přes třicet pět tisíc pacientů.

Na tom, že co nejrychlejší dostavba nemocnice je nutná se shodují ředitel nemocnice i zástupci kraje. „Naši občané si zaslouží tu nejkvalitnější péči,“ uvedl zástupce hejtmana Miroslav Řebíček.

Jedním z přístrojů, které nemocnice urgentně potřebuje je angiografie. Přístroj za 40 miliónů korun pomáhá při léčbě cévních onemocnění a infarktu myokardu. „Přístroj při akutnín infarktu myokardu výrazně zvyšuje šanci nemocného na přežití. Naši pacienti dnes musí jezdit až do Prahy, kde přístroj mají a provedou jim zákrok nutný pro záchranu jejich života,“ uvedla tisková mluvčí nemocnice Kamila Němcová. Při infarktu dochází k ucpání tepny, která vyživuje srdce a angiografie je schopna tuto ucpanou tepnu rozšířit tak, že srdce jí může být opět vyživováno. „Angiografie se nepoužívá výhradně pro léčbu srdce, ale třeba ucpaných cév v dolních končetinách. Slouží k vyšetření cév a jejich rozšíření při ucpání. To je důležité pro naše pacienty, kteří už na podobná vyšetření nebudou muset jezdit do Prahy,“ doplnila Němcová.

Masarykova nemocnice je největší v kraji. zaměstnává 2 100 lidí a na svých 1238 lůžkách hospitalizuje ročně okolo 36 000 pacientů. V rámci dostavby bude ale počet lůžek snižovat o dvě stě. „Snižování počtu lůžek se dotkne všech oborů, které se do budovy budou stěhovat. Současná lůžka musejí být více a efektivněji využívána,“ vysvětlil Madar s tím, že do nového objektu se nevejdou tři oddělení - oční, stomatochirurgie a ORL. „Pro tato oddělení se bude muset budovat nadstavba na infekčním pavilonu,“ uzavřel ředitel nemocnice Jiří Madar.

IVA GELETKOVÁ, Severočeské noviny, 24.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?