Nemocnice spojuje internet

15. 12. 2006 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkově už osm zdravotnických zařízení Královéhradeckého kraje je od úterý propojeno internetem. V rámci projektu Internetizace nemocnic Královéhradeckého kraje byla vybudována regionální datová infrastruktura...


Celkově už osm zdravotnických zařízení Královéhradeckého kraje je od úterý propojeno internetem.

V rámci projektu Internetizace nemocnic Královéhradeckého kraje byla vybudována regionální vysokorychlostní datová infrastruktura s připojením k síti.

Zřejmě se připojí i hradecká FN

S centrálním bodem sítě, hradeckým sídlem Zdravotnického holdingu, jsou nyní propojeny nemocnice v Jičíně, Rychnově, Trutnově, Náchodě, Novém Bydžově, Broumově, Dvoře Králové a Gerontocentrum v Hostinném.

„Celkem bylo prostřednictvím sedmi informačních kiosků a 38 osobních počítačů vytvořeno 45 veřejně přístupných míst. Dalších třináct počítačů slouží pro potřeby zabezpečené interní datové komunikace mezi zdravotnickými zařízeními,“ uvedl náměstek hejtmana Rostislav Všetečka (ODS) a dodal, že v dohledné době bude zřejmě podepsána smlouva o připojení i s Fakultní nemocnicí (FN) v Hradci Králové.

Projekt tak má podle jeho slov dvě roviny - jedna umožňuje zdarma přístup k internetu návštěvníkům a klientům nemocnic, druhá, privátní, propojuje jednotlivá zařízení. „Tato internetová dálnice, která je díky vlastní síti naprosto bezpečná proti zneužití, umožní výměnu informací mezi lékaři různých oddělení a nemocnic. Bude ji možné využít například k zasílání rentgenových snímků, výsledků laboratorních šetření a podobně,“ připomenul Všetečka.

„Jako bývalý informatik jsem se velmi angažoval zejména v realizační sféře projektu. Vybudování této sítě totiž považuji za nezbytný krok k dalšímu rozvoji nemocnic, jejich integraci a kooperaci,“ řekl Právu ředitel rychnovské nemocnice Otto Štěpán. Nemocnice již připojení k internetu měla, nebylo však v dostatečné kvalitě a rychlosti.

„Připojení měli lékaři a klienti, kteří využili nabídku nadstandardních pokojů. Nyní se internet zpřístupnil skutečně všem, navíc zdarma, a to je služba, kterou by nemocnice sama nebyla schopna financovat,“ dodal ředitel.

S projektem pomohly fondy EU

Projekt v celkovém nákladu více než 16 miliónů korun se podařilo realizovat díky přispění evropských peněz. „Deset miliónů jsme získali ze strukturálních fondů EU, více než milión šel ze státního rozpočtu, zbylou část zaplatil kraj,“ uvedl Tomáš Trunec z Centra evropského projektování Královéhradeckého kraje.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?