Nemocnice stále netuší, kolik lékařů odejde

16. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské nemocnice jsou stále v nejistotě. Jejich ředitelé zatím netuší, o kolik lékařů by mohli přijít a kolik lékařů dá skutečně výpověď, jak zdravotní odbory hrozí.


K tomuto ráznému kroku se údajně podle odborů chystají lékaři ke konci prosince, následné dva měsíce by jim pak běžela výpovědní lhůta. Během ní by museli ředitelé hledat krizová řešení, jak zajistit chod nemocnic při případném razantním úbytku zdravotníků.

„Pokud by odešel jeden lékař z oddělení, pak by to až takový problém nebyl, ale jestli odejde z jednoho oddělení víc lékařů, pak se to položí,“ varoval předseda odborů v kolínské nemocnici Petr Volšanský.

Zatím však šéfové nemocnic nemají žádná, ani přibližná čísla a výpovědi dosud žádný z lékařů protestujících proti nepřijatelným podmínkám v odměňování na stůl nepoložil. „Výpověď zatím nedal ani jeden jediný lékař,“ potvrdila mluvčí příbramské nemocnice Monika Boušková a úplně stejná slova tlumočila od vedení nemocnice v Mladé Boleslavi tamní mluvčí Kamila Hamáčková. Výpověď zatím nedal nikdo například ani v kladenské či kolínské nemocnici.

Podle odborových organizací se sice stovky středočeských lékařů připojily k výzvě Děkujeme, odcházíme, ale podle odhadů by mohla z nemocnic odejít jen jejich menší část.

„Lékaři deklarují, že by výpověď podali k 31. 12. Údajně to chce udělat přes 60 lékařů, ale zda skutečně odejdou, to nedokážu odhadnout,“ řekl Právu ředitel nemocnice v Kolíně Petr Chudomel.
Odhadnout skutečné odchody si netroufá ani předseda kolínských lékařských odborů Volšanský. „Mám příslib 68 lékařů, že výpověď dají na konci roku, ale nepředpokládám, že ji podají skutečně všichni,“ řekl Právu Volšanský.

„I kdyby jich to ale udělala polovina, pak nemocnice zkolabuje. Provoz ve všední dny by tady vypadal jako o víkendu,“ předvídá Volšanský. Nemocnice by pak byla podle něj schopna sotva zajistit akutní péči, na plánované operace by jí už nezbývaly kapacity.

„V případě odchodů lékařů, kteří jsou klíčoví, budeme nuceni uzavřít buď celá oddělení, nebo jejich části. Důsledkem bude zajištění prakticky jen akutní péče, prodloužení objednacích dob na vyšetření,“ uvedl Chudomel.

Problém se zajištěním péče si nyní v krajských nemocnicích budou nejspíš kraje přehazovat s vládou, které se budou osočovat, kdo může za kritický stav. Kraj viní vládu, že nemá peníze na podporu zdravotnictví kvůli škrtům, vláda zase viní kraje, že neumějí s penězi hospodařit.

„Nemůžeme jim pomoci. Navýšení platů zdravotníků je iluzí, když kraj dostává od státu stále méně peněz, my nemáme platy z čeho zvyšovat,“ uvedl středočeský hejtman David Rath.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?