Nemocnice stále neví, na čem je

22. 4. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Od začátku března se veřejně mluví o omezení služeb broumovské nemocnice a já bych chtěl vědět, proč v programu zasedání městského zastupitelstva není tento bod k projednání. To je primárně špatně," zahájil poslední zasedání městského zastupitelstva v Broumově nespokojený lékař-zastupitel Bohumil Kleprlík.


„Zatím nemám nic, co bych zastupitelům mohla předložit,“ reagovala na výtku starostka Libuše Růčková, která požádala královéhradeckého hejtmana Lubomíra France, zda by k otázce současného jednání o budoucnosti nemocnice v Broumově mohl říctněcobližšího.

„Zatím není o ničem rozhodnuto. Dosud žádné usnesení kraj nepřijal,“ ujistil své kolegy zastupitele hejtman a připomněl, proč byly uzavřeny operační sály na chirurgickém oddělení.

„Operační sály nesplňují hygienické a bezpečnostní požadavky a nemají odborné schválení Inspektorátu bezpečnosti práce pro bezpečný provoz vzhledem k elektroinstalaci a nejsou v pořádku podlahy,“ vyjmenoval Franc.

„O problému nemocnice se diskutuje, ale zatím žádné rozhodnutí nepadlo,“ opakoval Lubomír Franc, který se podle svých slov nebrání informovat broumovskou veřejnost o výsledcíchjednání. Možná se už nějaké konkrétní informaceopřípadném modelu broumovské nemocnice objeví po dnešním jednání na krajském úřadu, kdy se bude hovořit rovněž o zdravotnictví.

Jak nám však včera odpoledne sdělil Petr Vinklář z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje, bude to však zřejmě pouze jedno z řady jednání, které zatím žádné „konečné řešení“ nepřinese.

Bývalý ředitel Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Švábl začínal v broumovské nemocnici před 27 lety a zřejmě nikdo ji nezná tak dobře jako on - od sklepa po půdu. Pokud se podaří zrealizovat model rozšíření interny, fungující jednotka intenzivní péče, fungování chirurgické pohotovosti a zákrokový sál jednodenní chirurgie, tak obyvatelé Broumovského výběžku, jako případní pacienti, by prý žádnou změnu ve fungování nemocnice neměli pocítit.

Patnáctým rokem v broumovské nemocnici pečuje o zdraví pacientů primář Jiří Veselý. „Za tu dobu nemocnice prošla mnoha změnami.

Výdy byl cílem těchto změn ekonomicky udržitelný rámec fungování nemocnice,“ připomněl například zrušení porodnice před několika lety.

„I já pochopitelně chci, aby broumovská nemocnice fungovala a poskytovala zdravotní služby zdejším obyvatelům. Bydlím zde a budu zde chtít bydlet i do budoucna. Musel bych být velký blázen, kdybych v Broumově poškodil zdravotnictví,“ ujišťoval své kolegy v zastupitelstvu Lubomír Franc, podle jehož slov však musí broumovská nemocnice splnit určité předpoklady, aby mohla v dostatečném rozsahu fungovat i do budoucna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?