Nemocnice Strakonice se změní v moderní zařízení

18. 5. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Strakonická nemocnice zmodernizuje a dostaví chirurgický pavilón a vybuduje jedno operační centrum namísto současných dvou. Investice si vyžádá za tři roky asi 370 miliónů korun. Přestavba začala 14. května. Na šesti hektarech plochy se v současné době nachází 18 pavilónů a 10 výměníků páry...


Nemocnice má nyní dvě operační centra, chirurgické a gynekologickoporodnické, a v každém z nich tři operační sály.

„Taková podoba objektu nevyhovuje i logistickým požadavkům, ani přesunům pacientů. Vše spojíme tak, že tři pavilóny zrekonstruujeme a jeden přistavíme. Budeme centralizovat operační obory, jednotku intenzivní péče, ale i centrální sterilizaci a oddělení ARO,“ uvedl ředitel nemocnice Tomáš Fiala.

Dodal, že právě zahájená první etapa bude představovat jistá omezení provozu uvnitř nemocnice. Další etapy budou znamenat přesun různých oddělení do náhradních prostor.

V nové přístavbě vzniknou dvoua třílůžkové pokoje s vlastním sociálním zázemím, v přízemí bude diabetologická, onkologická a neurologická ambulance.

V prvním patře pak pětadvacet lůžek neurologického oddělení, anesteziologicko-resuscitační oddělení a jednotka intenzivní péče se třinácti lůžky nebo chirurgická ambulance s rentgenem a CT.

Ve druhém poschodí počítá nemocnice se šedesáti lůžky na oddělení chirurgie a čtyřmi operačními sály. V posledním patře pak bude dvacet lůžek na oddělení šestinedělí a oddělení pro novorozence, gynekologie s 26 postelemi, čtyři porodní pokoje a malý zákrokový sál.

„Projekt bude financován ze zdrojů Jihočeského kraje, ministerstva zdravotnictví, z prostředků EU i z vlastních zdrojů nemocnice,“ řekl Právu hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?