Nemocnice tají lhůty operací

21. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi jednotlivými zařízeními jsou velké rozdíly. "Je to dáno tím, že si pacienti volí konkrétní operatéry, ale často i zadlužeností nemocnic, které nemají...


Praha - Každému, kdo chce zjistit, zda by v jiné nemocnici nečekal tak dlouho například na operaci kýly či očního zákalu, nezbývá nic jiného, než jednotlivá zařízení přímo navštívit či obvolat.

V mimopražských nemocnicích se nejčastěji čeká na kloubní náhrady, operace kýly a na mamografické vyšetření, ve velkých nemocnicích se zase čeká na náročné kardiochirurgické operace.

Mezi jednotlivými zařízeními jsou velké rozdíly. „Je to dáno tím, že si pacienti volí konkrétní operatéry, ale často i zadlužeností nemocnic, které nemají na drahé implantáty,“ uvedl ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice Martin Holcát. V této nemocnici se čeká na neakutní operaci dva až čtyři týdny.

Oční klinika na pražských Vinohradech objednává nyní pacienty se šedým zákalem na operace počátkem března. Operační doby výrazně zkrátila tím, že zákroky provádí ambulantně a stihne jich až třicet denně. Občanské sdružení na ochranu pacientů se však nedávno zabývalo případem muže z Královéhradecka, který na oční operaci v tamní nemocnici čekal dva roky.

Pacientské sdružení má ministerstvu zdravotnictví za zlé, že nijak netlačí na velké nemocnice, které přímo řídí, v případě, že jsou jejich čekací doby neúnosné a že je ani nesleduje.

„Přitom by úřad mohl třeba pohrozit řediteli odvoláním z funkce, pokud situaci nezlepší,“ uvedla předsedkyně sdružení Vladimíra Bošková. Sledovat údaje o menších nemocnicích do kompetence ministerstva nespadá vůbec. Přesto ministerstvo před dvěma lety shromažďovalo informace o úspěšnosti všech nemocnic v zemi. Nakonec je ale nezveřejnilo z obavy, že lidé by se méně úspěšným nemocnicím vyhýbali.

Všeobecná zdravotní pojišťovna spolu s ministerstvem nyní podle dostupných informací usilují o to, aby nemocnice samy musely některé z údajů zveřejňovat. Zatím tak mohou činit jen dobrovolně.

Plzeňský deník, 19.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?