Nemocnice ušetří za rok desítky miliónů

3. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje startuje centrální systém nákupu léků a dalších materiálů. Desítky miliónů korun ročně ušetří nemocnicím nový centrální systém nákupu léků a dalšího zdravotnického materiálu, který připravil krajský zdravotní holding.


Bude spuštěn od nového roku, ale již letos se podařilo vyjednat s dodavateli výhodnější podmínky nákupu.

„Dosud nemocnice nakupovaly zdravotnický materiál velice neefektivně: dodavatelé přistupovali ke každé nemocnici samostatně. Při uzavírání dodávek materiálu a léků tak nemocnice nevyužívaly svou společnou vyjednávací sílu, díky které by bylo možné stlačit ceny na co nejvýhodnější úroveň,“ uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD).

Dosavadní systém nákupu zdravotnického materiálu měl určité ekonomické rezervy. „Například dodávaný sortiment si dosud naše nemocnice vybíraly ze 40 tisíc položek od 130 dodavatelů, se kterými se dosud jednalo odděleně. Přitom potřeby všech našich nemocnic jsou velice podobné. To jsme chtěli změnit: úplné sjednocení systému nákupů zdravotního materiálu a léků by mělo začít nemocnicím šetřit až deset procent ceny dodávaného zdravotnického zboží ročně,“ řekl ředitel zdravotnického holdingu Martin Scháněl.

V souvislosti s těmito záměry vedení kraje upozornili zástupci opozice z řad ODS, že zatímco loni po volbách zatracovala vítězná sociální demokracie jak vznik Zdravotnického holdingu, tak přeměnu krajských nemocnic na akciové společnosti, dnes je vše jinak.

„Jak je možné, že odsuzované založení akciové společnosti Královéhradecká lékárna opravdu přináší ovoce v podobě úspor, tak jak je již dříve avizoval bývalý náměstek hejtmana Rostislav Všetečka (ODS)? Tyto úspory jsou zpětně realizovány v krajském zdravotnictví,“ uvedl příklad zastupitel Jan Bém (ODS).

Letos se podle něho měly výše zmíněné změny dotáhnout do konce a měly se již začít generovat finanční úspory. Podle Béma tak současné vedení kraje přichází s ideou bývalého náměstka Všetečky a vydává ji za svoji.

Úspory jsou zpětně realizovány v krajském zdravotnictví

V oblasti zdravotnictví kraj kontroluje deset obchodních společností, z toho pět nemocnic. Během letošního roku použili krajští zastupitelé z krajského rozpočtu na oddlužení krajských nemocnic již více než sto miliónů korun.

Jedním z hlavních úkolů v oblasti zdravotnictví tak zůstává zpomalení dalšího zadlužování jednotlivých zařízení. Na tom se podle vedení hejtmanství kromě neefektivního hospodaření z minulých let podepisuje také celostátní systém zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?