Nemocnice už nic netají

7. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Síť soukromých nemocnic Euromednet začala na svých webových stránkách zveřejňovat informace o výsledcích léčby. Z deseti zdravotnických zařízení skupiny se již lidé mohou na internetu seznámit s výsledky šesti nemocnic...


Síť Euromednet o sobě informuje na internetu

Vedle odborných informací - mj. o počtech zákroků, ale i procentuálním podílu komplikací či úmrtí - nemocnice zveřejňují i atributy smluv se zdravotními pojišťovnami, které jsou předmětem různých dohadů.

Doplněny tam budou v brzké době i výsledky průzkumu spokojenosti pacientů včetně jejich připomínek. Ty se však teprve zpracovávají.

Z konkurence strach nemají

Veřejnost se již nyní může na stránkách www.euromednet. cz seznámit s výsledky nemocnic Podlesí, Šumperk, Onkologického centra J. G. Mendela v Novém Jičíně, Vítkovické nemocnice v Ostravě, nemocnic Český Těšín a Valašské Meziříčí. Informace o dalších zdravotnických zařízeních skupiny přibudou na internetu v následujících týdnech.

„Chceme, aby pacienti věděli, jak léčíme konkrétní nemoc či diagnózu a s jakými výsledky. Nemáme strach ze srovnávání výsledků své práce s jinými zdravotnickými zařízeními,“ řekla Právu mluvčí skupiny Euromednet Simona Součková.

„Lidé se na webu mohou seznámit také s lékařskými týmy. K dispozici budou i výsledky dotazníkových šetření hospitalizovaných pacientů, která probíhají v některých zdravotnických zařízeních,“ uvedla manažerka marketingu skupiny Ivana Slováčková s tím, že informace jsou na stránky doplňovány postupně.

Opatrný postup

Podle Součkové si Euromednet uvědomuje, že v ČR prozatím nejsou nastavena pravidla pro posuzování úspěšnosti zařízení. Základním odborným kritériem je počet provedených výkonů. Některé údaje budou uváděny pouze procentuálně.

„Chceme zamezit tomu, aby nemocnice začaly soutěžit ve zveřejňování stále lepších a lepších výsledků, dokud není vytvořen nezávislý odborný audit, který posoudí procenta komplikací a úmrtnost. Také se chceme vyvarovat toho, aby nemocnice v honbě za dobrými výsledky začaly odmítat složité případy. Pravděpodobnost komplikací, případně neúspěchu léčby, či dokonce riziko úmrtí je totiž u takových případů hodně vysoké,“ zdůraznil předseda představenstva skupiny Marek Potysz.

Anna Bortlíčková, Právo

Regionální mutace

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?