Nemocnice v Berouně a Nymburce nekončí

19. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři dny po prohlášení ministerstva zdravotnictví, že "ministr David Rath a nucený správce VZP Antonín Pečenka učiní takové kroky, které zabrání snaze středočeského hejtmana zrušit nemocnice v Berouně a v Nymburce", včera středočeský hejtman Bendl oznámil, že berounská nemocnice nebude zrušena...


Šéf středočeské ČSSD: hejtman uměle vyvolává chaos

PRAHA - a že není důvod ani k rušení nymburské nemocnice.

Podle středočeské ČSSD k rušení nemocnic spěla dohoda mezi krajem a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) přestat platit lůžkovou péči v Berouně a péči anesteziologickoresuscitačního oddělení (ARO) v Nymburce. Bendl to odmítá. „Ukončení financování těchto oddělení navíc nebyl výsledek žádné dohody kraje s VZP, jednání nemělo charakter smlouvání. Pojišťovna nám jen oznámila, že nepočítá s úhradou těchto oddělení,“ řekl hejtman Bendl.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš trvá na tom, že v případě uzavření lůžkového oddělení berounské nemocnice by nastal zánik celé nemocnice. „Pokud nebude fungovat lůžkové oddělení, znamená to úpadek nemocnice a její konec, zbude tam pár ambulancí a to už není nemocnice, ale torzo a spěje to k prodeji,“ řekl Dolejš. Stejně tak omezování nymburské nemocnice spěje podle něj k úpadku a ke snaze zlevnit nemocnice a prodat či pronajmout je.

„Tomu chceme zabránit. Po schválení zákona o neziskových organizacích bude stanovena síť nemocnic, kam patří například i berounská nemocnice s lůžkovým oddělením,“ uvedl Dolejš.

ARO v nymburské nemocnici, jež mnohamiliónovým nákladem vybudoval stát, fakticky nikdy nezačalo fungovat. Pojišťovny ho odmítly financovat. „Kraj podniká spolu s kolínskou nemocnicí vše pro to, aby nymburské nemocnici pomohl a zajistil její fungování po ekonomické i personální stránce,“ uvedl Bendl, podle kterého ministerstvo zdravotnictví opakovaně zrušilo výběrová řízení na poskytování péče nemocnic v kraji.

Berounská nemocnice se dlouhodobě zadlužuje a na její dluhy dal letos kraj 40 miliónů korun a také v tomto případě může podle Bendla za současný chaotický stav ministerstvo zdravotnictví. Podle Dolejše naopak chaos uměle vyvolává právě Bendl, aby mohl rychle dokončit plánovaný prodej. „Za špatnou situaci berounské nemocnice nese odpovědnost především hejtman. Ten zarazil čerpání přidělené dotace 22 miliónů korun ze státního rozpočtu pro rok 2004 určenou na vybavení operačních sálů a nemocnici tak výrazně poškodil,“ řekl Dolejš.

Příspěvky s názvem článku na který reagujete posílejte přes formulářZDE Pravidla diskuse najdete v prohlášení vydavatele.

Rozhodnutí o ukončení plateb ze strany VZP oznámil kraj v pátek dopoledne, ale ministerstvo ještě ten večer deklarovalo, že zajistí, aby oddělení byla financována nejméně do doby, než bude vyhlášeno výběrové řízení na poskytování péče.

„Rozhodnutí ředitele VZP o ukončení financování oddělení nepodepsal nucený správce a ministerstvo zdravotnictví garantuje financování obou oddělení,“ uvedl Dolejš, podle něhož je v tomto stavu bez unáhlených kroků nutno setrvat zhruba do května, kdy by měl být schválen nový zákon o veřejných neziskových společnostech, jimiž se mají nemocnice stát.

„Garance pro financování bude dána novým zákonem o neziskových nemocnicích a bude o tom rozhodovat ministerstvo, jaká péče bude hrazena, ne VZP jako nyní,“ dodal Dolejš.

PETR BENDL: Za současný stav odpovídá ministerstvo zdravotnictví, jež rušilo výběrová řízení na poskytování péče nemocnic v kraji.

RICHARD DOLEJŠ: Za špatnou situaci nese odpovědnost především hejtman. Ten chce nemocnice přivést k úpadku ve snaze zlevnit je a prodat.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?