Nemocnice v Brně dostala kamery za milion, pomohou proti krádežím

22. 5. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno dostala od soukromé firmy 64 bezpečnostních kamer za 1,2 milionu korun, řekla ČTK mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Kamery budou na pracovišti v Bohunicích, kde by měly být prevencí před krádežemi a vandalstvím. Také zaznamenají případné útoky na zdravotnický personál.


Podle Mrázové těchto deliktů každým rokem přibývá. V loňském roce se v bohunickém areálu stalo 25 krádeží a 40 případů vandalismu.

Nemocnice dostala kamery od soukromé firmy, která se podílela na vybudování centrálního velína. Dosud bylo v areálu 16 kamer, které se vymění za nové. Ostatní budou instalovány na další místa. „Kamery budou na chodbách, u pokladen, vjezdových vrátnic, ve stravovacím provozu nebo na parkovištích. Staré kamery dáme do dětské nemocnice,“ uvedla Mrázová.

Podle ní jsou darované kamery modernější. „Mají plné 3D rozlišení a lze díky nim například rozpoznat SPZ auta i v noci, což dřív nešlo. Nyní máme nejmodernější instalační systém, který se nachází ve zdravotnickém zařízení v České republice,“ poznamenala mluvčí.

Cílem kamerového systému je zvýšit bezpečnost lidí i majetku. „Nemocnice není kostel. Loni jsme tu řešili 25 krádeží a 40 případů vandalismu. Počet se každým rokem zvyšuje, i když ne nijak dramaticky. O rok dříve bylo těchto skutků dohromady pod 60,“ řekla Mrázová.

Ubýt by mohlo krádeží v budovách nemocnice, ale také například na parkovištích, kde vandalové navíc někdy poškodí auta a dalších věcí. „Jednou až dvakrát do týdne jsou naši zdravotní i nezdravotní pracovníci vystavení agresivnímu nebo konfliktnímu chování a těmto potyčkám bychom chtěli zabránit,“ dodala Mrázová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?