Nemocnice v Brně vyzvala rodiče, ať si k zákrokům berou plnou moc

28. 3. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři z Fakultní nemocnice Brno mají obavu, že nové zdravotnické zákony platné od dubna mohou zkomplikovat ošetřování dětí. Nově budou muset mít zdravotníci ke všem zákrokům, které by mohly mít na dítě negativní dopad, souhlas obou rodičů.


Týká se to plánovaných operací, invazivních vyšetření, ale i odběrů krve, řekl dnes novinářům ředitel nemocnice Roman Kraus. Vyzval matky i otce, kteří své dítě do nemocnice doprovodí, aby si s sebou vzali podepsanou plnou moc partnera. Formulář lze vytisknout z nemocničního webu.

Pravidla se nevztahují na situace, kdy lékaři akutním zákrokem zachrání dítěti život či zdraví.

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví však spektrum zákroků, na které bude třeba souhlas obou rodičů, nebude zdaleka tak rozsáhlé. Nebude tam prý patřit očkování, podání běžných léků ani prevence. Naopak souhlas bude potřeba například před transplantací nebo amputací končetiny po úraze.

Zástupci ministerstva zároveň dodali, že když rodič nebude mít kontakt na druhého z partnerů, stačí, aby to uvedl do zdravotnické dokumentace. Lékaři v tom případě zákrok provedou se souhlasem jediného rodiče.

Podle Krausovy náměstkyně Aleny Tobiášové se nemocnice povinnosti získat souhlas od obou rodičů nemůže vyhnout. „Nechceme, aby to rodiče vnímali jako komplikace z naší strany,“ uvedla. I nemocnici podle Krause citelně vzroste administrativa. Podobně na tom prý budou soudy. Když jeden rodič souhlas se zákrokem dá a druhý ne, nemocnice se ze zákona obrátí na soud. Ten ustanoví v dané věci opatrovníka.

Soudy mohou být podle Krause zahlceny i případy danými rozdílnými přáními rodičů a jejich dětí. Lékař má podle nové normy povinnost ptát se na názor i dítěte a zaznamenat ho do zdravotnické dokumentace. Když dítě léčbu odmítne, nesmí ji nemocnice poskytnout, i kdyby si ji rodiče přáli. K otázce se znova musí vyjádřit soud. Podle ředitele mohou vznikat konflikty hlavně mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi.

„Zvláště třeba drogově závislí se v tomto věku většinou nechtějí léčit. A když odmítnou, nemůžeme je hospitalizovat, udělat žádné vyšetření, protože u vyšetření se odebírá krev,“ popsal ředitel. Konflikty podle něj mohou vznikat i u nepopulárních zubařských zákroků, které citlivé dítě odmítne. Rozdílné názory v rodině mohou panovat i na trhání mandlí nebo kosmetické operace typu přišívání odstávajících uší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?