Nemocnice v Č. Lípě otevřela čtvrtý pokoj pro umírající

23. 2. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v České Lípě dnes otevřela čtvrtý rodinný pokoj pro paliativní medicínu, tedy péči o těžce nemocné či umírající. V ostatních nemocnicích v Libereckém kraji jsou jen tři další takové pokoje, dva v Turnově a jeden v Liberci. Liberecký pokoj se ale bude ke konci roku rušit.


ČTK to řekla ředitelka Hospicové péče sv. Zdislavy Taťána Janoušková, jež zajišťuje hospicovou péči v kraji.

„Po otevření lůžkového hospice nebude pokoj v Liberci potřeba,“ uvedla Janoušková. Výstavba kamenného hospice s 28 lůžky za 94 milionů korun by v centru krajského města měla skončit na podzim. Sloužit bude pro potřeby celého kraje. Přesto podle Janouškové budou mít rodinné pokoje ve vzdálenějších místech od Liberce nadále smysl a rádi by jejich počet ještě navýšili. „Zájem by byl třeba v Turnově, Tanvaldu, Frýdlantu, Jilemnici nebo Semilech. Při jednáních ale narážíme na to, že nemocnice nemají vhodné místnosti,“ řekla.

Pro paliativní péči je potřeba jednolůžkový pokoj s vlastním sociálním zařízením. „Mělo by se tam vejít i rozkládací křeslo na spaní pro rodinného příslušníka nebo menší kuchyňská linka,“ uvedla Janoušková. Vybavení jednoho takového pokoje podle ní stojí asi 150.000 korun.

Čtvrtý pokoj v České Lípě mohla hospicová péče zřídit díky sponzorům, z toho 100.000 korun dalo město. V pokoji nechybí rádio s přehrávačem, televizor, přenosný telefon i lednička, varná konvice či mikrovlnná trouba. „Prostředí rodinných pokojů vytváří podmínky pro to, aby pacienti a jejich blízcí mohli společně a důstojně prožít obtížnou fázi jejich životní cesty v soukromí a klidu, s potřebným ošetřovatelským zázemím,“ uvedl mluvčí nemocnice Petr Pokorný. „Pro rodinu nebo přátele je to příležitost, jak být u lůžka pacienta nepřetržitě a to bez ohledu na návštěvní hodiny nemocnice,“ dodal.

První paliativní pokoj otevřela českolipská nemocnice na podzim 2010. „Zkušenosti z provozu stávajících tří pokojů jsou takové, že poptávka po nich je stále vysoká,“ uvedl primář českolipské LDN Nikolaj Štaňko, pod jeho oddělení spadají rodinné pokoje. Loni služby paliativních pokojů využilo 33 pacientů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?