Nemocnice v České Lípě skončila v rekordní ztrátě

4. 7. 2012 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
V rekordní ztrátě 43,244 milionu korun skončilo loni hospodaření Nemocnice s poliklinikou v České Lípě, před rokem přitom hospodařila se ziskem 160.000 korun. Hlavním důvodem loňské ztráty krajské nemocnice je snížení úhrad od pojišťoven o 29 milionů korun a také zvýšení mezd lékařům, což zvedlo mzdové náklady nemocnice o 11 milionů korun. ČTK včera řekl generální ředitel nemocnice Petr Chmátal.


Výnosy českolipské nemocnice klesly meziročně o pět procent na 630 milionů korun, když předloni byly o 33 milionů vyšší. Podle Chmátala byl pokles tržeb zaviněn úsporami ve zdravotnictví a nemocnice neměla možnost ho příliš ovlivnit. Situaci zdravotnického zařízení, které je jediným pro spádovou oblast se 100.000 obyvateli, navíc zhoršuje zchátralost budov, do jejichž obnovy se pravidelně neinvestovalo.

Hlavní budova a poliklinika v České Lípě byly postaveny v 80. letech, v rámci výměnného programu je stavěl jugoslávský dodavatel. Objekty jsou za hranicí životnosti, okna netěsní, z fasády odpadávají kusy omítky.

„Geometrickou řadou rostou náklady na údržbu a likvidaci havárií a blížíme se okamžiku, kdy může kvůli technickému stavu budov hrozit omezování zdravotní péče nebo úplné uzavření nemocnice,“ varuje Chmátal. Náklady na opravy havárií se v posledních pěti letech zvýšily čtyřnásobně, loni přišly nemocnici na osm milionů korun.

Podle Chmátala je nutné do budov investovat nejméně 350 milionů korun. Nemocnice už před dvěma lety získala dotaci na zateplení a výměnu oken, která přijde na 124 milionů. Projekt uspěl s žádostí o dotaci z evropských fondů ve výši 42,5 milionu korun.

Nemocnici se zatím nepodařilo vyřešit spolufinancování. Ztrátová nemocnice nemá šanci získat úvěr bez záruky kraje, rada kraje však dosud záměr nepodpořila. Rozhodovat bude zřejmě na konci prázdnin krajské zastupitelstvo. Pokud ale nemocnice záruku nezíská, o přiznanou dotaci přijde, upozornil ředitel.

Nemocnice je od roku 2007 akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. Zaměstnává 860 lidí, z toho 90 lékařů. Vloni snížila počet akutních lůžek na 500. Nemocnice loni vybudovala nové oddělení dlouhodobé ošetřovatelské péče a modernizovala pracoviště mamografu.

Zařízení získalo dotaci na vybavení iktového centra neurologie za 24,5 milionu korun a další na digitalizaci rentgenů za 23,5 milionu. „Připravujeme také rekonstrukci kotelny, páteřních rozvodů a výměníků za 36 milionů korun, na kterou také přispějí evropské fondy 17 miliony korun,“ doplnil technický a provozní ředitel Stanislav Cenek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?