Nemocnice v Českých Budějovicích chce postavit perinatologické centrum

7. 8. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická nemocnice se rozroste o nové perinatologické centrum. V něm budou moci lékaři mimo jiné pečovat o pacientky s rizikovým těhotenstvím nebo těžkým poporodním stavem. Výstavba nového centra přijde zhruba na 200 milionů korun a nemocnice ji bude financovat z vlastních zdrojů. ČTK o tom informoval Radek Šíma z kanceláře hejtmana Jihočeského kraje.


„Hlavním důvodem stavby nového perinatologického centra jsou nevyhovující podmínky současné porodnice. Chybějí tu klimatizované operační sály, dnešní době neodpovídá sociální zařízení, nevyhovující jsou prostory jednotky intenzivní péče,“ řekla náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Hygieně podle ní neodpovídají ani prostory určené pro banky mateřského mléka, současná perinatologie se navíc nachází ve dvou budovách. Stráská dodala, že uvnitř nového pavilonu budou kromě perinatologického centra všechna pracoviště porodnické části ženského oddělení.

Jediným akcionářem českobudějovické nemocnice je Jihočeský kraj. Jeho rada doporučila zastupitelstvu tento záměr ke schválení. Zastupitelé o tom rozhodnou na svém nejbližším zasedání, tedy 19. září.

V českobudějovické nemocnici loni přišlo na svět 2326 dětí. Byla to více než třetina ze všech porodů v Jihočeském kraji v roce 2012.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?