Nemocnice v Jihlavě nemusí vracet stamilionové dotace

7. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Namísto sedmi set milionů zaplatit jen padesát tisíc korun - to je konečný verdikt ministerstva financí. Jeho úředníci tak prominuli jihlavské nemocnici téměř plné vrácení státního příspěvku na dostavbu nového pavilonu včetně značného penále...


Jihlava -

K vyměření vratky za špatné hospodaření původně vedly údajné chyby v nakládání s peněžními prostředky při dotované dostavbě areálu Nemocnice Jihlava v letech 1999 až 2002, kdy stál v jejím čele ředitel Dušan Hubač.

Rok po skončení prací měli podle závěrů ministerské kontroly jihlavští zdravotníci vrátit 572 miliony státních korun a vyměřené penále přesahující 130 milionů.

Na nesrovnalosti přitom upozornil prozatímní nástupce ředitele Hubače Miroslav Vyhlídal ještě v roce kolaudace stavby, jenž poukázal také na skutečnost, že v době vzniku tohoto problému zřizoval jihlavské zdravotnické zařízení sám stát prostřednictvím okresního úřadu.

Podle Jaroslava Černého, následujícího ředitele nemocnice v řadě, o později zpochybněném použití části dotace věděly od počátku okresní úřad i ministerstvo zdravotnictví a shledávaly vše v pořádku.

Stát začal vymáhat své peníze zasláním platebního výměru až v roce 2003, kdy bývalé okresní nemocnice převzal jako zřizovatel kraj Vysočina.

Samospráva však s takovým postupem nesouhlasila a krajský hejtman František Dohnal nevyloučil ani možnost, že celá záležitost skončí sporem kraje a státu před Ústavním soudem. Ministerští úředníci mu tak nyní dali za pravdu.

Vysočina

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?