Nemocnice v Klatovech přestěhuje plicní oddělení, ušetří peníze

14. 3. 2013 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Do nové budovy se letos přestěhuje plicní oddělení nemocnice v Klatovech. Nyní sídlí ve starém a provozně nákladném objektu na okraji rozsáhlého nemocničního areálu. Nemocnice, jejíž hospodaření končí v posledních letech v minusu, přestěhováním ušetří až pět milionů korun ročně. Pacientům poskytne komfortnější prostředí v loni otevřené budově a navíc plánuje, že letos rozšíří ambulantní péči plicního oddělení, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.


Plicní oddělení má nyní 20 lůžek, stačí mu jich ale méně než deset. Loni hospitalizovalo celkem 244 lidí, některé i opakovaně. V posledních letech počet pacientů meziročně o téměř desetinu klesal a podle odhadů bude klesat i dál. Odborné společnosti totiž doporučují, aby se lidé s komplikovanějšími a infekčními diagnózami léčili ve specializovaných centrech. Plicní oddělení proto bude v Klatovech využívat jednu z lůžkových stanic interního oddělení v novém monobloku, takže se zvýší i využití těchto lůžek.

„Pacienti v těžších stavech, například s potřebou dechové podpory, budou využívat i kapacity ARO či multioborové jednotky intenzivní péče,“ popsal Kokoška.

Dvacet akutních lůžek plicního oddělení zanikne. Největší zdravotnické zařízení vlastněné Plzeňským krajeme tak reaguje i na snahy zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví o omezení počtu akutních lůžek. Podobně už loni nemocnice „ušetřila“ akutní lůžka na očním oddělení, které nyní využívá spojený lůžkový fond chirurgie.

O pacienty plicního oddělení se budou nadále starat plicní lékaři. Díky propojení s internou, ARO a JIP se sníží personální nároky na střední zdravotní personál. Propouštět se ale nebude, sníženou potřebu pokryjí přirozené odchody do důchodu nebo na mateřskou dovolenou.

Kromě toho nemocnice plánuje rozšíření ambulancí plicního oddělení. „Ordinace jsou už nyní velice vytížené a v důsledku celorepublikového nárůstu pacientů s respiračními onemocněními lze očekávat, že návštěv ještě přibude,“ uvedl Kokoška. Plicní ambulance loni navštívilo celkem 3653 pacientů, zhruba o 300 více než v roce 2011.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?