Nemocnice v kraji Vysočina chtějí do areálů investovat stovky milionů

14. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Třebíči chtějí do svých areálů investovat stovky milionů korun. O finanční podporu požádají stát. "Pokud by se státní rozpočet na této rekonstrukci nepodílel...


JIHLAVA - Nemocnice v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Třebíči chtějí do svých areálů investovat stovky milionů korun. O finanční podporu požádají stát. Kraj, který je od letošního roku jejich zřizovatelem, na tak rozsáhlé investice nemá peníze, řekl včera novinářům hejtman kraje Vysočina František Dohnal.

Téměř 400 milionů by stála rekonstrukce hlavní lůžkové budovy v pelhřimovské nemocnici a kolem 160 milionů se pohybují náklady na přestavbu areálu v Havlíčkově Brodě. Pokud by státní rozpočet tyto akce odmítl financovat nebo by na ně přispěl jen z části, není v silách kraje realizovat je v předložené podobě, dodal hejtman. Rozsah zdravotní péče je podle něj akutně ohrožen jen v Třebíči, kde by mohla být uzavřena kuchyně.

Třebíčská nemocnice potřebuje na přestavbu nevyhovujícího stravovacího zařízení 40 milionů. „Provoz je z hygienického hlediska v tuto chvíli tolerován, ale rozhodně už neodpovídá požadavkům,“ vysvětlil Dohnal. Podle hygieniků by se situace měla vyřešit do konce roku; kraj nyní požádal o prodloužení termínu o tři roky. „Věřím, že pokud přijdeme s konkrétním návrhem na rekonstrukci a s jasnými termíny, tak krajská hygienická stanice vysloví souhlas,“ uvedl hejtman.

Rada kraje pověřila ředitele nemocnice přípravou potřebné dokumentace, aby v případě získání dotace mohla být oprava zahájena co nejrychleji. „Pokud by se státní rozpočet na této rekonstrukci nepodílel, musíme hledat další řešení,“ uzavřel Dohnal. Podle něj by například nemocnice mohla hradit jen stavební část. Technologii by zaplatila firma, která by pak kuchyň provozovala. Další možností je dovoz jídla z jiných zařízení.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?