Nemocnice v Liberci má hotový návrh pavilonu urgentní péče

27. 6. 2018 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci má hotový návrh pro výstavbu pavilonu urgentní medicíny. Lékaři s ním jsou docela spokojeni, řekl novinářům generální ředitel nemocnice Richard Lukáš. Pavilon se má začít stavět v roce 2020 a dokončen by měl být o dva roky později. Vedle něj by měl vyrůst i parkovací dům pro 250 aut a počítá se i s vytvořením prostranství, kam by mohl zajíždět autobus MHD. Jde o projekt s celkovými náklady do 1,75 miliardy korun.


„Jsme ve fázi, kdy je vytvořená dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení,“ uvedl ředitel. Dokumentaci návrhu stavby vytvořil ateliér SIAL a připomínkovali lékaři. „Odsouhlasili stávající stav logistiky a rozdělení a uspořádání provozů. Lékaři jsou docela spokojeni, že v rámci možného bylo dosaženo maxima,“ uvedl Lukáš.

Podle návrhu by nová budova měla vyrůst na místě staré interny v dolní části areálu podél Kristiánovy ulice. Na druhé straně ulice by měl být parkovací dům. Specializovaný pavilon bude mít suterén a pět nadzemních pater. „Půdorys je necelých 120 krát 40 metrů. Jedno podlaží je pro představu polovina českobudějovického náměstí,“ uvedl Jiří Buček z firmy SIAL. V suterénu se počítá se sklady a šatnami pro 450 lidí, kteří by v pavilonu měli pracovat. První patro by sloužilo jako centrální příjem a pro radiodiagnostiku, druhé jako centrální laboratoř a přestěhovat by se tam mělo i celé transfuzní oddělení. Ve třetím bude sedm operačních sálů a kardiocentrum, ve čtvrtém JIP a ARO a nad ním pokoje se 120 lůžky. Do budoucna se počítá, že by se na střechu pavilonu přesunul heliport.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Pavilon urgentní medicíny nutně potřebuje. Jednotný příjem nemocnice dosud nemá, stejně tak ani centrální laboratoře. Nedostatečný je i počet míst k parkování. Činnost nemocnice také komplikuje to, že oddělení jsou roztříštěná do 38 objektů, které nevyhovují ani stavebně. Projekt nemocnice připravuje už šest let. Na financování se budou podílet všichni akcionáři nemocnice. Liberecký kraj dá miliardu, město Liberec přes 212 milionů korun a Turnov bezmála 135 milionů. Dalších 400 milionů doplatí nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?