Nemocnice v Liberci zmodernizovala oddělení nukleární medicíny

23. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Liberecká krajská nemocnice dokončila modernizaci oddělení nukleární medicíny. Díky tomu může rozšířit spektrum i počet vyšetření. Nákup gamakamery a rekonstrukce prostor si vyžádaly přes 24 milionů korun, z evropské dotace se hradilo přes 19 milionů korun.


Novinářům to řekl generální ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Nejdražší na modernizaci oddělení, které v nemocnici funguje od roku 1970, byl nákup gamakamery za 16,6 milionu korun. Nahradila 19 let starý přístroj, který už byl velmi poruchový. Nová gamakamera umožní navýšit počet vyšetření až o čtvrtinu, zatím jich ročně na oddělení prováděli kolem 2800. Vyšetření by měla být i přesnější díky připojenému CT. „Umožňuje přesnější lokalizaci zjištěných patologických ložisek,“ uvedl primář oddělení Miloš Mejstřík.

Oddělení nukleární medicíny slouží pro pacienty z Libereckého a částečně i Ústeckého kraje. „Základní rozdíl oproti jiným metodám je, že u nás zjišťujeme funkčnost orgánů. Patologické změny tak často vidíme dříve než třeba na rentgenu,“ řekl Mejstřík. „Například v kostech se musí odbourat určité množství kostní hmoty, aby se něco na rentgenu dalo zjistit. U nás vidíme, že se něco děje, když patologický proces začne,“ dodal.

Nejčastěji podle primáře vyšetřují onkologické pacienti, využívá je ale i kardiologie, urologie, ortopedie, endokrinologie, revmatologie či pediatrie. Při onkologických vyšetřeních lékaři například zjišťují přítomnost kostních metastáz. „U kardiologických pacientů diagnostikujeme poruchy prokrvení srdeční svaloviny, u urologických pacientů mimo jiné posuzujeme průběh odtoku z moči z ledvin a též procentuální podíl pravé a levé ledviny na celkové ledvinové funkci, u scintigrafií plic zjišťujeme možnost plicní embolie,“ řekl primář.

Ke každému vyšetření se používá malé množství radioaktivní látky, která se nitrožilně aplikuje do těla pacienta. Díky modernizaci se radiofarmaka nově přepravují potrubní poštou. Oddělení ji má jako první v nemocnici. „Je to bezpečnější a pohodlnější. Sestry musely dříve radioaktivní látky nosit ze suterénu po schodech v krabici stíněné olovem, která byla velmi těžká,“ uvedl Mejstřík.

Změnu vítají i sestry. „Denně se muselo chodit až se 17 vzorky, přes potrubní poštu je to rychlé, deset až 15 vteřin,“ uvedla vrchní sestra oddělení Lenka Šťastná. V rámci modernizace oddělení se opravila i radiofarmaceutickou laboratoř. „Opravené prostory jsou klimatizované novou vzduchotechnikou a modernizovány byly všechny instalace a povrchy, které zajišťují ochranu před účinky rentgenového záření,“ dodal ředitel nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?