Nemocnice v Litoměřicích má nový přístroj CT za 20,5 mil. Kč z EU

14. 9. 2010 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Litoměřicích v pondělí oficiálně zahájila provoz nového modernizovaného pracoviště počítačové tomografie. Na přístroj a potřebné stavební úpravy použila dotaci 20,5 milionu z fondů Evropské unie.


„Koupili bychom ho, i kdyby nám dotace nevyšla,“ řekl při slavnostním otevření ředitel nemocnice Leoš Vysoudil.

Litoměřické pracoviště CT je druhé nejmodernější v kraji, lepší vyšetření nabízí jen nemocnice v Ústí nad Labem. Oproti starému přístroji, který v nemocnici sloužil sedm let, je podle primáře oddělení radiologie Vladimíra Šilda rychlejší a k pacientovi šetrnější. „Výhodou je i nosnost 200 kilogramů, což v naší populaci už není nijak výjimečné. Starý přístroj unesl jen pacienty do 130 kilogramů,“ řekl primář.

Hlavním zlepšením oproti starému CT je ale individuální dávkování rentgenového záření pro každého pacienta a automatická injekční pumpa na reflexní látku. Snímky, které přístroj pořídí, mají mnohonásobně vyšší rozlišení než u starého zařízení. Proto je také součástí oddělení výkonný počítač s úložným prostorem tři terabity. Nové CT umí také vytvořit 3D obraz lidského těla nebo jen některých jeho částí.

Usnadnit práci by nový přístroj měl hned několika oddělením nemocnice. Lze s ním vyšetřovat komplikované úrazy, například páteře, může částečně nahradit i cévní vyšetření. Důležitá je i jeho preventivní role, vyšetření může pomoci předcházet cévním onemocněním nebo mozkovým příhodám.
Peníze na modernizaci pracoviště CT dostala nemocnice formou dotace z Regionálního operačního fondu Severozápad. Dotace pokryla celou částku na pořízení CT a její část nemocnice použije ještě na rekonstrukci ženského oddělení.

Jedna část oprav je už hotová, s otevřením opraveného ženského oddělení nemocnice počítá v prosinci. Celkem se na modernizaci CT a ženského oddělení použije 35 milionů korun, z nichž deset milionů korun je spoluúčast litoměřické nemocnice.

CT čili počítačová tomografie je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje zobrazeni vnitřností těla člověka. Metoda se využívá k diagnostice širokého spektra poranění a chorob.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?