Nemocnice v Litomyšli a Svitavách se spojí

7. 4. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Přání nového vedení Pardubického kraje, aby v každém okrese zůstala jen jedna páteřní nemocnice, se dotklo dosavadní anomálie. Na Svitavsku byly dvě, a to v Litomyšli a ve Svitavách. V těchto dnech začaly managementy obou nemocnic pracovat na budoucím spojení...


které však v žádném případně nebude znamenat zánik jedné z nich.

Nemocnice podle ČTK vytvořily společně týmy odborníků, kteří mají fúzi připravit, návrhy variant by měly být dokončeny do 1. července. Pacientů ani personálu se propojení nedotkne, řekli včera ředitelé nemocnic.

„Především jsme si řekli, že obě nemocnice budou i nadále plnit roli nemocnic akutní lůžkové péče. To je podstatná zpráva pro naše klienty i zaměstnance,“ uvedl ředitel svitavské nemocnice Pavel Havíř.

Jako další zásady si nemocnice vytkly zachování úrovně zdravotní péče, efektivnější fungování zařízení a využití ušetřených peněz v zájmu pacientů i na zlepšení mezd zdravotníků. Počet personálu by se měl postupně přirozenou cestou snížit, nemocnice neplánuje někoho propouštět, ale nebude nahrazovat odchody zaměstnanců jinými.

Konkrétní změny zatím ředitelé nechtějí předjímat. Dosud není jasné, zda se obě zařízení spojí do jedné akciové společnosti, či zůstanou samostatné, ani jak by se případný společný subjekt nazýval a kdo by jej vedl. Přesnější představy existují pouze v nemedicínských obslužných provozech, kde by bylo možné například využívat efektivněji prádelny, kuchyně, dopravu a správu a údržbu budov, kterými dosud každá nemocnice disponuje sama.

„Bude velmi důležité, aby vedení kraje dohodlo se zdravotními pojišťovnami zachování hrazeného objemu zdravotní péče pro spojené nemocnice. V minulosti po zrušení nemocnice ve Vysokém Mýtě pojišťovny nepřevedly platby za tyto pojištěnce na zdravotnická zařízení v Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí, kam pacienti začali dojíždět,“ upozornil důrazně Libor Vylíčil, ředitel litomyšlské nemocnice.

Spojení nemocnic zatím nekomentují radnice obou měst. Starostové a radní čekají na to, jaká bude forma spojení a jaká garantovaná péče.

ČSSD už před volbami upozorňovala na to, že existence dvou nemocnic první kategorie v jednom okrese a deset kilometrů od sebe neměla jiný důvod, než to, že bývalý radní pro zdravotnictví Josef Janeček (ODS) přišel na kraj z Litomyšle. Současné vedení kraje však nechce omezovat nebo dokonce rušit provoz nemocnice, do které byly v minulém desetiletí investovány desítky miliónů.

Zdeněk Seiner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?