Nemocnice v Olomouckém kraji spoléhají na další jednání s VZP

10. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Olomouckém kraji zatím přesně nevědí, jaký dopad na ně bude mít rozhodnutí Všeobecné zdravotní pojišťovny zkrátit zálohy asi 130 nemocnicím. Podle ředitelů zatím nepadlo konečné rozhodnutí...


OLOMOUC- a proto spoléhají na další jednání. Snížení záloh by postihlo zejména provoz nemocnic.

„Určitě nás to postihne, ale ještě nevíme, v jakém rozsahu. Všeobecná zdravotní pojišťovna po nás požaduje 8,1 miliónu korun, ale v jejím návrhu jsou nedostatky, k nimž se chceme vyjádřit,“ řekl včera pověřený ředitel nemocnice v Prostějově Josef Valenta.

Podle něj dluží VZP nemocnici 3,8 miliónu korun. Nemocnice rovněž s VZP vede dva soudní spory celkem o 4,6 miliónu korun.

„Chceme navrhnout, abychom konečné vyrovnání provedli až po ukončení soudních jednání,“ dodal Valenta.

Celkem 70 miliónů korun by VZP mělo vracet největší zdravotnické zařízení v kraji - olomoucká fakultní nemocnice. Podle jejího mluvčího Stanislava Kopečného to jsou dluhy za nízkou výkonnost nemocnice ve druhém pololetí loňského roku.

„Je to pro nás obrovská částka. První splátku ve výši 55 miliónů korun pojišťovna požaduje již v červenci. Vedení proto hledá cesty, jak to řešit,“ řekl mluvčí.

Roční rozpočet nemocnice činí 2,4 miliardy korun, peníze od VZP přitom tvoří 60 procent veškerých příjmů.

„Vedení jedná s jednotlivými klinikami, kde najít úspory. Pacienti by to pocítit neměli,“ dodal Kopečný. Oficiální informace od VZP ještě neobdrželo vedení nemocnice v Přerově.

„Pokud by byla pravda, že nám sníží platby, byla by to katastrofa,“ sdělil její ředitel Zdeněk Horák. O zkrácení záloh rozhodla správní rada VZP.

V červenci a srpnu hodlá VZP snížit zálohy 130 ze 200 nemocnic. Vedení pojišťovny to odůvodňuje tím, že potřebuje peníze pro ambulantní lékaře, na něž dopadá zpožďování plateb.

Právo, 10.06.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?