Nemocnice v Pardubickém kraji vyplatily lékařům vyšší mzdy

16. 4. 2011 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Pardubickém kraji vyplatily lékařům za březen vyšší mzdy. Zatím ze svého, zdravotní pojišťovny peníze většinou neposlaly.


ČTK to zjistila od zástupců nemocnic. Zvýšení mezd přislíbilo únorové memorandum mezi Lékařským odborovým klubem a vládou. Zcela ze svého budou muset nemocnice platit zvýšení mezd za přesčasy a pohotovosti lékařů, úhradová vyhláška na tyto souvislosti nepamatovala.

Zdravotní pojišťovny nemocnicím většinou dosud nezvýšily zálohové platby. Počátkem dubna to kritizoval jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Všechny nemocnice zatím od pojišťoven dostaly stejné zálohy jako v předchozích měsících. Výjimkou je Litomyšlská nemocnice, které větší pojišťovny peníze poslaly. Kvůli pozdním platbám se některé nemocnice v zemi rozhodly, že v dubnu přes dohodu odborářů s ministerstvem zdravotnictví lékařům nepřidají.

Úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví ale nezohlednila fakt, že s navýšením základních tarifních mezd by bylo také potřebné, aby pojišťovny poskytly více peněz na přesčasy a pohotovosti. V nemocnicích Pardubického kraje lékaři většinou slouží na separátní smlouvy o pracovní činnosti, hodinové sazby však rovněž byly od března navýšeny v souladu s memorandem.

„Obáváme se, že zvýšené mzdové náklady nebudou plně pokryty platbou od zdravotních pojišťoven,“ uvedla mluvčí Krajské nemocnice Pardubice Alice Štrajtová.

„Toto zvýšení nákladů zdravotní pojišťovny neřeší,“ uvedl ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček. „Financování přesčasové práce jde zcela z prostředků nemocnice,“ potvrdil ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?