Nemocnice v Plané nekončí, existují zájemci o její pronájem

30. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nájemce musí splnit požadavek zachovat chod nemocnice alespoň v nějakém nezbytném rozsahu. Musí mít také zájem okamžitě řešit její finanční problémy. Ministryně prosazuje plzeňskou nemocnici. To je v pořádku, ale...


Praha - Nemocnici v Plané, která se potýká s velkými dluhy, kvůli nimž byla celý srpen zavřená její lůžková část, může zachránit jen pronájem. „Jiná cesta už asi není. Dohodli jsme se na ní v pátek s Krajským úřadem v Plzni. Myslíme si, že když pronájem, tak tomu, kdo nabídne lepší podmínky,“ uvedl přednosta okresního úřadu v Tachově Jiří Wágner.

Ředitel planské nemocnice Kamil Kosturik - ve funkci je teprve od června - připravuje návrh, který zítra předloží radě Plzeňského kraje. Vedení okresu a nemocnice nechtějí dělat nic bez jeho vědomí, protože od ledna bude kraj ze zákona novým zřizovatelem tohoto zařízení. Když získají souhlas, seznámí Kosturik a Wágner se svým záměrem veřejnost.

„Nájemce musí splnit požadavek zachovat chod nemocnice alespoň v nějakém nezbytném rozsahu. Musí mít také zájem okamžitě řešit její finanční problémy. Ministryně zdravotnictví prosazuje plzeňskou nemocnici. To je v pořádku, ale pokud ta chce pronájem za korunu, potíže by zůstaly,“ prohlásil Wágner.

Tvrdí, že zájemci se slušnou nabídkou existují. „Jinak bychom na tuto myšlenku nepřišli. Chceme, aby vše bylo průhledné a nikdo nás nemohl podezírat, že někomu nadržujeme,“ dodal.

Šéfka resortu Marie Součková přitom chce, aby ministr vnitra tachovského přednostu odvolal, neboť je podle ní odpovědný za situaci v planské nemocnici. Okresní úřad je jejím zřizovatelem.

V srpnu se Součková dohodla s Fakultní nemocnicí v Plzni, že Planou převezme a zřídí v ní své detašované pracoviště. Podmínkou však bylo oddlužení. „Zjistili jsme, že její závazky dosáhly 80 miliónů,“ zdůraznila ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová.

Ministerstvo financí ale později sdělilo, že planské zdravotnické zařízení od státu peníze na dluhy nedostane. Součková pak viděla jedinou cestu k obnovení provozu v pronájmu plzeňské nemocnici. „Zatím jsem žádný písemný pokyn od ministryně zdravotnictví nedostala,“ řekla v pátek Kunová.

Stát ale možná nakonec bude muset část závazků planské nemocnice vyrovnat - vůči dodavatelům léků. Distributoři totiž trvají na tom, že podle zákona o příspěvkových organizacích stát ručí za jejich závazky.

(ika), Hospodářské noviny, 30.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?