Nemocnice v Prostějově čeká na injekci

5. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dostavba prostějovské nemocnice, která se vleče bezmála již dvacet let a v poslední době obzvlášť kulhala kvůli nepravidelnému přísunu peněz ze státní kasy, doslova dobelhala a zastavila se. Důvodem není opět nic jiného...


Dostavba prostějovské nemocnice, která se vleče bezmála již dvacet let a v poslední době obzvlášť kulhala kvůli nepravidelnému přísunu peněz ze státní kasy, doslova dobelhala a zastavila se.

Důvodem není opět nic jiného než skutečnost, že na stavbu nedostala nemocnice od začátku roku ze státního rozpočtu ani korunu. „Je pravdou, že stavba je od ledna letošního roku zcela zastavena,“ potvrdil náměstek ředitelky prostějovské nemocnice Josef Valenta. Ve státním rozpočtu na letošní rok přitom Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila na dostavbu 90 miliónů korun. To vzbudilo v Prostějově obrovské naděje, protože při skromných představách zde počítali nanejvýše tak s padesáti milióny. Kromě zmíněných devadesáti miliónů se navíc rýsovala i půjčka od ministerstva zdravotnictví. Ani tato injekce však úbytěmi trpící dostavbě na pomoc nepřišla a nepřijde. „Do konce loňského roku se na dostavbu nemocnice vyčerpalo 715 miliónů korun, což je celá dotace státního rozpočtu v cenách roku 1996. Nepravidelným poukazováním peněz v následujících letech se do cen promítla inflace, která má nyní hodnotu až 300 miliónů. Na dokončení stavby je nyní zapotřebí 290 miliónů korun,“ suše přepočítal Valenta. Devadesát miliónů pro letošek by stačilo na dostavbu a kolaudaci vyšetřovacích jednotek, operačních sálů pro oddělení chirurgie, gynekologie a porodnice, ortopedického a neurologického oddělení. „Kdybychom měli celých 290 miliónů, pak by se dala nemocnice dostavět a zkolaudovat do jednoho roku,“ odhadl Valenta. Zatím se však ještě teprve dokončuje investiční záměr na zakoupení zdravotnické techniky za sto miliónů. Podobně je tomu se stravovacím provozem, který v novém areálu nemocnice potřebuje opravit a vybavit. Jestli na to budou peníze, o tom se však rozhodne v Poslanecké sněmovně až v hlasování o rozpočtu na rok 2003. „Již v lednu jsme požádali přes ministerstvo zdravotnictví na ministerstvu financí o rozhodnutí o čerpání peněz na pokračování stavby. Rozhodnutí by mělo padnout do měsíce,“ vyjádřil naději Josef Valenta.

Drahé dva areály

Prostějovská nemocnice nyní působí ve dvou areálech. Starý a nový jsou od sebe na pět kilometrů daleko a nemocnice na to, aby mohla takto fungovat, ročně doplácí z provozních prostředků asi dvacet miliónů korun. „Pokud by již nemocnice byla pod jednou střechou, tyto peníze bychom měli kde využít. Na opravy, údržby, ale i na nákup zdravotnické techniky a třeba i na platy zaměstnanců,“ konstatoval náměstek Josef Valenta. „Za zdržením peněz je i liknavost úředníků. Ministerstvo zdravotnictví poslalo do Prostějova kontrolu, ta nezjistila závažné pochybení, z ministerstva zdravotnictví již na ministerstvu financí čekají na vyjádření, aby mohli peníze uvolnit. Mrzí mě, že taková situace nastala, zvláště když jsem se i s dalšími kolegy při projednávání rozpočtu ve Sněmovně musel poprat,“ komentoval situaci poslanec za Prostějov Miloslav Vlček (ČSSD).

Jiří Růžička, Právo, 5.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?