Nemocnice v regionu mají málo personálu

23. 3. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská nemocnice se potýká s nedostatkem středního zdravotnického personálu. "Nejedná se o všechna oddělení, ale dá se říci, že by každá sestra uvítala k ruce pečovatelku nebo sanitářku," řekl ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada...


Velké zatížení zdravotních sester by se prý dalo vyřešit personálem z řad studentů, kteří po dokončení čtvrtého ročníku zdravotnické školy mohou vykonávat pouze funkci zdravotnického asistenta.

„Chceme těmto lidem nabídnout částečné úvazky s tím, že by si při práci mohli dodělat postgraduál. Budeme jednat s ředitelkou úřadu práce také o tom, že by zafinancoval rekvalifikaci pomocných sil ve zdravotnictví a nemocnice by se zavázala, že tyto rekvalifikované lidi zaměstná,“ vysvětlil Stanislav Holobrada.

Rekvalifikace by podle něj měla zajistit příbramská zdravotnická škola. Sedlčanská nemocnice naopak nemá o nižší a střední zdravotnický personál nouzi, zato lékařů ubývá.

„Stav máme momentálně stabilizovaný. Krachující firmy propustily spoustu lidí a ti se k nám neustále hlásí o práci. Musíme už ale odmítat. Horší je to u nás s lékaři, kteří čím dál více odcházejí pracovat do zahraničí, kde jsou daleko lépe ohodnoceni a více vážení, než v našich podmínkách,“ sdělil Deníku náměstek ředitele sedlčanské nemocnice Michal Palivoda.

S nástupem nových a mladých lékařů to prý není jednoduché. „Situace se postupně zhoršuje. Mladí lékaři nastupují na praxi do fakultních nemocnic. Bojujeme o pacienty a na druhou stranu musíme stále vysvětlovat, proč vybíráme poplatky. Nejsme přeci krajská nemocnice,“ doplnil Michal Palivoda.

Markéta Jankovská, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?