Nemocnice v U. Hradišti eviduje rostoucí zájem o testy na drogy

20. 1. 2017 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na laboratoř Uherskohradišťské nemocnice se obrací stále více lidí se žádostí o stanovení hladiny drog v lidském těle. Požádat o takzvaný drogový screening může jakákoli soukromá osoba na své náklady, nejčastěji žádají rodiče a zaměstnavatelé, řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.


Loni provedla laboratoř 210 testů na drogy. „Když srovnáme rok 2014 a 2016, je to nárůst o 89 procent,“ uvedla mluvčí.

Vyšetření stanovující hladinu drog v těle se dělá z moče a je orientační. „Vyšetření stanovuje přítomnost deseti omamných látek nebo opiátů z nich, jako je například přítomnost benzodiazepinů, kokainu, marihuany, hašiše, extáze a podobně,“ uvedla primářka oddělení klinické biochemie Bronislava Rozhonová. Na výsledek se čeká deset minut.

„Další často požadované vyšetření je stanovení alkoholu z krve. Doba je delší než u screeningu drog a pohybuje se kolem 40 minut. Občas dochází i ke kuriozitám, to když si jedinec moč donese z domu a ukáže se, že není jeho, nebo je doplněná vodou,“ uvedla mluvčí.

Často požadovaným vyšetřením je i stanovení hladiny hormonu, který určuje těhotenství. „Doba, za kterou můžeme znát výsledek, je přibližně 50 minut, a těhotenství rozpozná již po dvou dnech od početí, což nedokáže žádný z běžně dostupných těhotenských testů,“ řekla mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?