Nemocnice v Žatci má konečně v provozu důležitý přístroj - CT

17. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a pacienti v žatecké nemocnici po letech žádostí mohou konečně začít používat nový počítačový tomograf. Dříve lidé jezdili na CT vyšetření do Mostu či Chomutova a na volný termín čekali několik týdnů.


Stovky a stovky pacientů z okresu Louny si mohou alespoň trochu oddechnout. Bolestí a problémů je sice novinka v žatecké nemocnici přímo nezbaví, ale alespoň už dlouhé týdny nebo dokonce měsíce nebudou muset čekat na vyšetření na CT přístroji v jiném regionu.

Počítačový tomograf neboli CT přístroj byl totiž konečně, po několikaletém snažení, instalován v minulých dnech v Nemocnici Žatec. „CT už běží, zatím ve zkušebním provozu. Na běžný provoz přejdeme hned, jak budou všechna povolení vyřízena, bude to během příštích dní,“ potvrdil radostnou zprávu pro pacienty i lékaře ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.

Za přístroj nemocnice zaplatila zhruba pět milionů korun a půjčila si na něj od banky. Nový moderní přístroj, který bude sloužit v žatecké nemocnici, jediné s akutní péči v okrese Louny, vítají doktoři a hlavně pacienti.
„Je to samozřejmě dobře. Odpadne čekání, dojíždění. A hlavně už lékaři v Žatci budou moci kvalitně vyšetřit pacienta a ne ho posílat jinam nebo vyšetřovat bez přístroje,“ myslí si například Pavel Klíma.

Zatím sice nikdy vyšetření na CT přístroji nepotřeboval, ale uvědomuje si, že mít ho v blízké nemocnici je dobré. I jemu by se totiž mohl stát příběh, který zná mnoho pacientů z okresu Louny. Stačí „obyčejná“ opakující se bolest zad. Téměř nemůžete chodit, ale CT jsou v okolí obsazená. Musíte tedy čekat a čekat, i několik měsíců, než vám lékař řekne diagnózu. Včasná diagnóza by přitom usnadnila léčbu a hlavně zmírnila bolest.

CT přístroj je přitom v současné době už standardem ve většině nemocnic. „Bude to pro nás obrovský posun v diagnostice. Lékaři budou znát problém hned, nebude se čekat dlouho na výsledky. Je to výborné pro komfort pacienta, i pro práci doktorů. Bude to zásadní změna k lepšímu,“ těší se na novinku ředitel žatecké nemocnice.

Díky přístroji bude mít nemocnice vyšší příjmy

Přístroj pomůže nemocnici také po finanční stránce. Za výkony poputují do pokladny nemocnice statisíce korun. Vedení nemocnice se také podařilo vyřešit poslední problém. Zdravotní pojišťovny totiž nechtěly v Žatci povolit nepřetržitý provoz CT přistroje, tvrdily, že jeden je i v Lounech, a omezený provoz by tak stačil. Podle nemocnice ale CT v Lounech nic neřeší, není v nemocnici a pacienti nemohou jezdit sem a tam, podle toho, kde je zrovna otevřeno. Pojišťovny nakonec ustoupily, non stop provoz bude.

„S pojišťovnami jsme se nakonec dohodli. Máme sice nějaká omezení, ale pacienti to nepoznají, pro naše potřeby je to dostačující,“ pokračoval Čestmír Novák.

Vedení nemocnice v Žatci o CT přístroj usilovalo několik let. Téměř celý rok 2010 se nemocnice dohadovala s pojišťovnami, jestli ho vůbec do Žatce povolí. Když už přišla dohoda, byly problémy s výběrovým řízením, které se dělalo třikrát.

„Bohužel, vyskytly se problémy při výběrovém řízení, museli jsme ho kvůli námitkám některých firem dvakrát opakovat. Když někdo podá námitku, je to zdlouhavý proces, který o několik měsíců instalaci CT přístroje odsunul,“ dodal pro Deník Novák.

CT přístroj (počítačový tomograf) umožňuje pomocí rentgenového záření detailní zobrazení lidského těla. Využívá se k diagnostice širokého spektra poranění a chorob. V dnešní době už patří ke standardním vyšetřením.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?