Nemocnice ve Valašském Meziříčí už nemusí platit za léky hotově

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Městská nemocnice ve Valašském Meziříčí už nemusí palti za dodávky léků v hotovosti." Postup, ke kterému se distributorské firmy uchýlily v půlce listopadu, nyní zmírnily," říká mluvčí nemocnice...


VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Z „nejhoršího“ venku je už v souvislosti s potížemi při zásobování léky Městská nemocnice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku.

„Již nemusí za dodávky léků dál platit hotově. Postup, ke kterému se distributorské firmy uchýlily v půlce listopadu, nyní zmírnily,“ řekl Josef Beneš, mluvčí meziříčské radnice, která je zřizovatelem nemocnice.

„Od 2. ledna odebíráme léky od hlavních dodavatelů opět na základě faktur,“ potvrdil ekonomický náměstek ředitele nemocnice Jaroslav Sehnálek. Dodavatelé v listopadu dodávky na několik dnů zastavili. Důvodem byly pohledávky, které v případě meziříčské nemocnice činí zhruba 17 miliónů korun.

Nakonec si firmy vymínily, že přísun léků obnoví, pokud je nemocnice bude platit hotově. Dodávání léků na faktury nyní firmy obnovily na základě dohody s nemocnicí, že bude plnit dohodnutý splátkový kalendář.

„Do poloviny letošního roku musíme uhradit závazky po lhůtě splatnosti a nové splatit do dvou měsíců po realizaci dodávky,“ upřesnil Sehnálek.

Nemocnice již dříve vysvětlila zadlužení tím, že ji zatížilo loňské zvýšení tarifních platů zdravotnického personálu, které nebylo kryto příjmy od pojišťoven.

„Kromě toho jsme museli vrátit zdravotním pojišťovnám přeplatek za období, kdy jsme následkem rekonstrukce omezili provoz. Navíc jsme dosud nedostali proplaceno deset miliónů korun za provoz rychlé lékařské služby, kterou jsme museli hradit z vlastních zdrojů,“ doplnil ředitel nemocnice Milan Leckéši.

Právo, 15.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?