Nemocnice ve Zlínském kraji hlásí ztrátu sto sedmdesát milionů

20. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S celkovou kumulovanou ztrátou ve výši přes 170 milionů korun skončilo vloni hospodaření čtyř nemocnic ve Zlínském kraji. Loňské hospodaření nemocnic pod správou kraje přitom skončilo se srovnatelnou ztrátou, jako v roce 2002...


ZLÍNSKÝ KRAJ - S celkovou kumulovanou ztrátou ve výši přes 170 milionů korun skončilo vloni hospodaření čtyř nemocnic ve Zlínském kraji. Krajské zastupitele o tom informovala na jejich středečním zasedání krajská radní Ester Cvejnová, která je zodpovědná za oblast zdravotnictví. Upozornila však, že jde pouze o předběžné výsledky, se kterými se bude ještě pracovat.

Loňské hospodaření nemocnic pod správou kraje přitom skončilo se srovnatelnou ztrátou, jako v roce 2002. Podle Cvejnové se ale podařilo zastavit růst kumulované ztráty. Nemocnice navíc musely v loňském roce vystačit s mnohem nižšími provozními dotacemi, než v roce předchozím.

„Zatímco v roce 2002 dostaly nemocnice přes šedesát milionů, vloni pouze dvacet,“ upřesnila radní. Pokud tedy odečteme dotace, hospodaření nemocnic se vloni zlepšilo asi o deset milionů korun.

„Je to sice zlepšení malé, ale přece jen nějaké,“ konstatovala Cvejnová. Krajská radní neopomněla ani zhodnotit hospodaření jednotlivých nemocnic. Jen slova chvály měla pro vedení zařízení v Kroměříži a ve Vsetíně. “

Projevil se tam efekt úsporných opatření, je vidět, že management hledal cesty, jak zadlužení zmenšit,“ uvedla Cvejnová. Vsetínské nemocnici se podle radní podařilo snížit ztrátu o 24 milionů, kroměřížské o 17 milionů korun.

Nemocnice ve Zlíně a Uherském Hradišti však zaznamenaly další propad hospodaření. Ztráta zlínské Baťovy krajské nemocnice byla přitom vloni o 57 milionů vyšší než před rokem.

Tento výsledek byl dán především zvýšenými náklady nemocnice kvůli narůstajícímu počtu pacientů a také nákladnými výkony, které pojišťovny hradí až zpětně.

Za výsledek hospodaření uherskohradišťské nemocnice, které skončilo v roce 2003 o 18 milionů korun hůře než v tom předchozím, může podle Cvejnové růst mzdových nákladů a pokles příjmů od zdravotních pojišťoven.

JANA MOKREJŠOVÁ, Naše Valašsko

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?