Nemocnice vykazují ztrátu přes sto miliónů

9. 9. 2010 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Do ztráty 115 miliónů korun se za prvních šest měsíců letošního roku propadlo osm nemocnic v Moravskoslezském kraji.


Za stejné období loňského roku přitom nemocnice vykázaly takřka miliónový zisk. Kraj proto podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Karla Konečného (KSČM) vydal opatření, která mají zadlužení razantně snížit. Jsou mezi nimi například audity ve všech zdravotnických zařízeních.

Výrazně zhoršený výsledek hospodaření vykázaly Nemocnice Karviná-Ráj, Slezská nemocnice v Opavě a Nemocnice ve Frýdku-Místku. Zavinilo to prý hlavně rozšíření poskytovaného spektra činností, změna metodiky účtování, nárůst osobních nákladů, poklesy tržeb od pojišťoven či snížení tržeb v lékárnách.

„K tomu došlo v souvislosti s ukončením proplácení třicetikorunových poplatků,“ objasnil Konečný s tím, že největší nárůst nákladů zaznamenaly nemocnice u mzdových prostředků. „Proti loňsku je to o 135 miliónů korun, což je dáno mzdovým navýšením, které přišlo až v polovině loňského roku.“

Proti stejnému období loňského roku zaznamenala velký propad v hospodaření i Nemocnice v Třinci. Jako jediná se ale i letos udržela v kladných číslech. „Tam je to dáno specifičností této nemocnice. Dochází tam k razantní změně struktury pojištěnců. Pojištěnci VZP se ztrácejí, jsou to staří a nemocní lidé, kteří umírají, a ti, co se rodí, jsou klienti jiných zdravotních pojišťoven,“ vysvětlil náměstek hejtmana a dodal, že přesto, že je nemocnice v propadu, vnímá ji krajské vedení jako zdravou.

Že by špatné hospodaření mohlo stát některého z ředitelů místo, Konečný momentálně odmítl. „Personální změny nebudeme ventilovat přes média. V nejbližších dnech k nějakým změnám v nemocnicích určitě nedojde, ale samozřejmě musíme reagovat na situace v konkrétních nemocnicích. Nejprve zanalyzujeme přístupy k opatřením, která jsou nastavena,“ poukázal.

Právě opatření, která vedení kraje pro jednotlivé nemocnice vydalo, by měla ztrátu krajských nemocnic pro letošní rok minimalizovat. S jak velkou ztrátou na konci roku by vedení kraje bylo spokojeno, neřekl. „Každá ztráta je špatná. A už dnes víme, že ztráta jen nemocnic v Karviné a Novém Jičíně se na konci roku bude pohybovat okolo 50 miliónů korun.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?