Nemocnice vyměnila lékařského ředitele

1. 12. 2009 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarská krajská nemocnice (KKN), a. s., odvolala svého ředitele pro lékařskou péči Filipa Bergera a jmenovala na tento post někdejšího ředitele chebské nemocnice Ilju Horníka. Generální ředitel KKN Jiří Fojtík svůj krok odůvodnil rozdílnými manažerskými pohledy na způsoby řízení nemocnic.


„Necítil jsem z jeho strany manažerskou podporu,“ vysvětloval Fojtík, který navíc Bergerovi vyčítá, že se všemi třemi krajskými nemocnicemi nenakládal stejně. Berger taková tvrzení odmítá, ale připouští současně, že má s Fojtíkem „rozdílné názory na medicínu“. Berger patří k zakládajícím členům hnutí Doktoři za uzdravení společnosti, kteří se vzbouřili před dvěma roky na jaře proti minulému vedení kraje, které podporovalo ve vedení KKN společnost Česká zdravotní.
Její manažeři byli minulý týden v souvislosti s řízením nemocnic obžalováni u karlovarského okresního soudu.

Shodou okolností ve stejnou dobu skončili v krajské koalici Doktoři včetně například radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské. Berger politické změny ve vedení kraje se svým odvoláním spojuje.
„Generální ředitel splnil spíše úkol - nebylo to z jeho hlavy,“ vysvětloval své odvolání Berger. „Do odvolání mi vedení nemocnice totiž nic v práci nevytknulo,“ dodal. Podle Fojtíka to ale není pravda.
„Já žádné politické zadání neplním. Za odvoláním stojí skutky a činy, například návrhy na přesuny investic nebo lékařů ze sokolovské do karlovarské nemocnice,“ uvedl Fojtík, podle kterého žádné další personální změny v nejbližší době nelze uvnitř KKN očekávat.

Podle nového ředitele pro lékařskou péči Horníka je nejdůležitější situaci v KKN zklidnit.
„Medicína je věc ryze apolitická,“ uvedl s tím, že chce KKN stabilizovat hlavně personálně, a to především výchovou vlastních lékařů, které by doplnily příchody externích lékařů. Vedení kraje složené z ČSSD a KSČM sestavilo mezitím komisi, která by měla do dvou týdnů navrhnout podobu rekonstrukce představenstva a dozorčí rady KKN.
„Byl bych rád, kdyby v těchto orgánech zasedla i opozice,“ uzavřel hejtman Josef Novotný (ČSSD).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?