Nemocnice Vyškov spojila péči o těžce nemocné do jednoho bloku

5. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři ve vyškovské nemocnici budou o nejvážněji nemocné pečovat v jednom bloku. Nemocnice dnes otevřela multioborovou jednotku intenzivní péče (JIP). Stavbu za 75 milionů korun umožnil Jihomoravský kraj, který nemocnici spravuje.


Využil na ni půjčku od Evropské investiční banky. Podle krajského radního Oldřicha Ryšavého (ČSSD) by nové zázemí mělo výrazně pomoci při léčbě pacientů po cévní mozkové příhodě. Multioborová JIP byla podmínkou zřízení takzvaného iktového centra ve Vyškově, řekl ČTK.

U mozkové mrtvice je nesmírně důležité, jak rychle se postižený dostane ke specializované péči. I minuty rozhodují o tom, zda nemoc bude pro něj mít trvalé následky, nebo se po ní zcela zotaví. Kraj proto vytváří síť iktových center specializovaných na tento typ péče. Vyškovská nemocnice je od loňského ledna jedním z nich. Centrum nyní dovybavuje přístroji.

Budování multioborových JIP je trendem současné medicíny. Lékaři tak mají pohromadě pacienty ve vážném stavu, u nichž je třeba nepřetržitě sledovat zdravotní stav a kteří jsou mnohdy napojeni na přístroje. Efektivněji se tak využije práce specialistů i nákladných přístrojů. „Může to vést k výrazným provozním úsporám,“ řekl Ryšavý. Nemocnici to podle něj pomůže i při plánování služeb. Mnohé lékaře-specialisty nemocnice těžko shánějí a zaměstnávají jich tak méně, než by bylo optimální.

Stavba multioborové JIP byla největší investicí ve vyškovské nemocnici poslední let. „Zbývá ještě rekonstruovat vlastní internu. Pak by mělo být na nějakou dobu hotovo, dá-li se toto ve zdravotnictví někdy říct,“ podotkl radní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?