Nemocnice vyzývají lékaře k protestům

24. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace ve zdravotnictví se s blížícím koncem roku neustále vyostřuje. Za lékaře se postavila i asociace nemocnic, která svým členům vzkázala, aby se v případě nouze nebáli jít do stávky a podpořili protestující lékaře.


Asociace českých a moravských nemocnic vyzvala vládu, aby se požadavky lékařů skutečně zabývala. Zároveň akce nespokojených lékařů podpořila a vyjádřila pochopení nad jejich záměry, odejít za prací do ciziny.

„Žádáme Vládu ČR, aby se jejich požadavky vážně zabývala. Aby dala jim a všem ostatním zdravotníkům garance, že jejich platy se nejen nebudou snižovat, ale budou přijata opatření k jejich postupnému zvyšování v konkrétním časovém horizontu,“ uvedl výkonný ředitel asociace Stanislav Fiala.

Nemocnice se navíc domnívají, že lékaři, kteří zde zůstanou, vstoupí do stávky a o pacienty tak skutečně nebude postaráno. Odmítli tímto úvahy ministerstva, že by byla péče zajištěna přemísťováním lékařů mezi nemocnicemi.

„To nelze bez souhlasu samotných lékařů. Je nemožné lékaře přesouvat bez sester a dalšího personálu. Je důvod předpokládat, že zdravotničtí pracovníci, kteří by po odchodu značné části lékařů v nemocnicích zůstali, by vstoupili do stávky. 11 fakultních nemocnic v ČR není schopno zabezpečit péči pro 10,5 milionu obyvatel,“ tvrdí asociace ve svém prohlášení.

Kraje by se měly zapojit více

Nemocnice vyzvaly také kraje a města, aby se vzniklou situací aktivněji zabývala. Sama asociace chce spolupracovat s Asociaci krajů ČR, kterou zároveň žádá o jednání s vládou.

„AČMN hodlá při řešení této situace postupovat společně se svými partnery – Českou lékařkou komorou, Lékařským odborovým klubem - SČL a Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR,“ dodávají nemocnice.

K urychlenému řešení situace vyzvali vládu také hejtmani.

Nespokojených lékařů přibývá

Počet nespokojených lékařů stále roste, většina po výpovědi ale nezamíří do ciziny - mnozí mají podobně několik úvazků, tak prostě úvazek v nemocnici pustí a rozšíří si dosavadní ambulantní praxi. Někteří lékaři odcházejí z nemocnic už teď - nemocnice totiž začínají šetřit a některé plánované operace odkládají na příští rok. Hrozí i uzavírání oddělení.

Například v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady se kvůli tomu jeden z tamních specialistů na cévní chirurgii rozhodl okamžitě odejít a plně se věnovat své soukromé praxi.

Z Fakultní nemocnice Plzeň odešlo několik lékařů a dostali hned smlouvu se zdravotní pojišťovnou na poskytování ambulantní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?