Nemocnice z jihu Moravy budou ladit péči o raněné lidi

27. 3. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Primáři a další zástupci jihomoravských nemocnic budou společně ladit v příštích týdnech krajské traumatologické plány. Mají v nich upřesnit, jaké zařízení bude jakou péči poskytovat a kde se akutní úrazová péče zruší, protože tam funguje spíš formálně.


Člen krajského poradního sboru pro zdravotnictví, lékař a senátor Jan Žaloudík (ČSSD) novinářům řekl, že ne všude zůstane traumatologie zachována. Cílem je však snížit počet případů, kdy je pacient odmítnut, řekl Žaloudík ČTK.

Nové dohody mají podle lékaře směřovat k tomu, aby řidiči sanitek i veřejnost přesně věděli, do které nemocnice pacienta s jakým úrazem přepravit. Těžkých úrazů ošetřují lékaři v kraji asi 300 za rok a podle Žaloudíka není žádných sporů o tom, kam takové případy patří. Krajským traumacentrem je Fakultní nemocnice Brno, kam také záchranáři sanitkami i vrtulníky těžce zraněné přepravují.

Otázkou je však podle lékaře zbývajících asi 6000 až 7000 operací, které se týkají běžných zlomenin, roztržených šlach a podobně. Podle lékaře je i v těchto případech podstatné, kam se pacient dostane. „Protože nejde o život, ale můžete si způsobit trvalou invaliditu. Když si přetrhnete 'achilovku' a špatně vám ji zoperují, tak nemůžete třeba vykonávat povolání pošťáka, jaké jste vykonávali dosud,“ podotkl.

Traumatologické výkony by si například měly jinak přerozdělit obě brněnské městské nemocnice. Upustí od nich Nemocnice Milosrdných bratří ve prospěch Úrazové nemocnice. Mluví o tom i brněnská koncepce zdravotnictví, již mají projednat radní.

Podle Žaloudíka je také ke zvážení, zda by výkony měla dál provádět Vojenská nemocnice, kde prý mimo hlavní pracovní dobu bývá za tímto účelem ve službě jeden lékař. „Protože když přijde úraz, potřebujete tři lékaře, dva na sále a jednoho na ambulanci,“ popsal.

Úrazová chirurgie s sebou nese například nutnost mít na skladě různé typy šroubů a instrumentária používaného k fixování zlomenin. Nemocnice však podle Žaloudíka držení takových zásob vyjde draho a někdy „byla tendence na tom šetřit“. Pacienta je v takových případech třeba s úrazem převážet jinam.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?