Nemocnice z jihu Moravy mají kvůli vyhlášce o 60 mil. Kč méně

14. 5. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské nemocnice z jihu Moravy dostaly za první tři měsíce platnosti úhradové vyhlášky na zálohách zhruba o 60 milionů korun méně než loni.


Všechny nemocnice v kraji dostávají zhruba 93 procent toho, co měly v roce 2012, řekl novinářům po jednání s řediteli nemocnic a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Taková situace je podle něj dlouhodobě neúnosná. Pokles kvality zdravotní péče nebo propouštění zaměstnanců ale prý zatím nehrozí.

„Pokud nedojde ke změně úhradové vyhlášky, tak budou mít nemocnice na konci roku horší hospodářské výsledky. Chceme jít cestou jednání s ministerstvem i pojišťovnami a situaci zlepšit,“ uvedl Hašek. VZP je podle svého ředitele Zdeňka Kabátka jednáním nakloněná. „Nyní přistupujeme k úhradám striktně podle vyhlášky ministerstva. Jsme ale vstřícní k jednání krajů a nemocnic, chceme situaci řešit,“ řekl dnes v Brně Kabátek.

Propad financování nemocnic od VZP by podle Haška mohly částečně vykompenzovat například úspory. Jihomoravskému kraji se díky aukci elektrické energie a plynu podařilo uspořit zhruba 82,5 milionu korun. „Musíme jít cestou úspor. Z hlediska dostupnosti a kvality péče se ale nic nezmění,“ uvedl Hašek.

Kabátek také v Brně slíbil, že VZP vyhodnotí výsledky dvou memorand, která uzavřela s představiteli kraje na konci loňského roku. Nemocnice díky nim dostaly dlouhodobé smlouvy, některé odbornosti se ale mohou změnit. Například chirurgie v Hustopečích bude jednodenní.

„Budeme pečlivě vyhodnocovat, jaký efekt měla memoranda uzavřená na konci roku a úspory jsme připravení poskytnout na další úhrady služeb v kraji,“ řekl Kabátek. Jihomoravský kraj má osm páteřních nemocnic s celkově zhruba 9000 lůžky akutní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?