Nemocnice zaplatí 13. a 14. platy podle vlády, možná omezí péči

24. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice vyplatí zaměstnancům 13. a 14. platy ve výši, o jaké rozhodne vláda. Zatím se koaliční lídři shodli na deseti procentech, odbory požadují padesát procent...


PRAHA -

Protože však nemocnice nedostanou od pojišťoven více než loni a přitom je zatíží zvýšená platba DPH, budou muset omezit investice, nákup zdravotnického materiálu a nebudou moci rozšiřovat operační programy. Jak vyplynulo z ankety ČTK, budou muset některé nemocnice omezit péči.

„Počítáme s dalšími platy,“ řekl mluvčí a náměstek ředitelky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát. Z příjmů od pojišťoven má podle něj nemocnice na 12 platů za rok, ale ne na 13. a 14. plat. Pět milionů měsíčně dá na navýšení podle nové tarifní tabulky.

„Už s tímto navýšením musíme bojovat, další navyšování situaci jen zkomplikuje,“ řekl náměstek a dodal, že nebudou moci nakoupit některé přístroje.

„Zaměstnancům platy dáme, nařízení vlády je pro nás zákon,“ řekl zastupující ředitel Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Horák. Podle něj nemocnice nechce prodlužovat lhůty splatnosti, už teď platí s ročním zpožděním. „Nakoupíme levnější materiál a méně materiálu a nebudeme rozšiřovat počty výkonů,“ vysvětlil.

Nemocnice Na Františku podle svého mluvčího a náměstka Jana Hackera spoléhá na pomoc Prahy 1. Rozpočet od městské části nebyl ještě schválen, a tak Hacker neví, jaká bude dotace. „Požadavky jsme dávali, městská část rozhodne koncem měsíce. Pokud bychom byli závislí jen na platbách pojišťoven, o navýšení by se nám mohlo jenom zdát,“ řekl.

Na 13. a 14. platy ve výši 50 procent jako loni se mohou těšit zaměstnanci Institutu klinické a experimentální medicíny. „I letos počítáme s 50 procenty,“ potvrdil náměstek ředitele Jan Malý. Podle něj si nemocnice na platy „horko těžko“ vydělala, a tak investice nebude muset omezovat.

Suttner: Platy budou stejné

Nemocnice nyní jednají s pojišťovnami, kolik jim letos dají. V dohodovacím řízení nebyly ceny dojednány a ministerstvo zdravotnictví nevydalo cenovou vyhlášku, takže se prodlužují loňské smlouvy. „Očekáváme, že platby budou stejné,“ řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Suttner.

Připomněl, že VZP platí nemocnicím na jednoho pojištěnce více než zaměstnanecké pojišťovny. Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce, aby zaměstnanecké pojišťovny z peněz, jež vyberou navíc, zvýšily platby nemocnicím. VZP by z toho, co vybere navíc, měla podle ministryně zkrátit zpoždění plateb.

Podle vedoucí tiskového oddělení ministerstva Ilony Slámové nemůže ministerstvo zdravotnictví přidat nemocnicím na platy. Prostředky na platy mají z příjmů od pojišťoven.

V kapitole zdravotnictví se podle Slámové počítá s 13. a 14. platem ve výši 10 procent pro organizace financované ze státního rozpočtu, což je například Státní zdravotní ústav. „Pokud vláda rozhodně o platech ve výši 50 procent, bude nutné objem prostředků v této kapitole navýšit,“ řekla Slámová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?