Nemocnice zatěžují rozpočty, některá města se jich zbavují

13. 9. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Roudnice nad Labem, Žatec, Karlovarský kraj: všechny tyto subjekty mají něco společného. Prodali nebo se snaží prodat či pronajmout nemocnice, které zatěžují jejich rozpočet.


Jako první se rozhodla finanční problémy vyřešit Roudnice nad Labem, svou nemocnice prodala za 46 milionů korun. Neměla totiž peníze na nutnou rekonstrukci.

Podobný krok se nyní snaží udělat také Žatec, o prodeji nebo pronájmu své nemocnice uvažuje již od roku 2009.

„Dvacetitisícové město nemůže nadále suplovat stát, žatecká nemocnice jako jediná v regionu s 80.000 obyvateli poskytuje komplexní péči,“ uvedl pro ČTK starosta Erich Knoblauch.

Výhled nemocnice je podle něj dál nejistý, hlavně kvůli špatným smluvním podmínkám s pojišťovnami. Žatec převzal nemocnici v roce 1997 od státu, aby ji zachránil, kraj ji chtěl zavřít.

Do její rekonstrukce a modernizace už město investovalo 256 milionů korun a dalších 53 milionů poskytlo formou dotací, darů a půjček. Provozní ztráta činí každý měsíc asi milion korun.

Karlovarský kraj: Pronajmeme všechny tři

Největší debaty nyní vyvolává plán karlovarského radního pro zdravotnictví Václava Larvy (ČSSD). Ten již přislíbil k pronájmu nemocnici v Sokolově, a nyní vyjednává s firmami i o pronájmu zbytku Karlovarské krajské nemocnice - tedy Karlových Varů a Chebu.

„Máme problémy s fungováním zdravotní péče. Rozevírají se nůžky mezi rostoucími výdaji a klesajícími příjmy. Máme příliš vysoké náklady na mzdy - 53 procent z celkových nákladů. Také klesá množství hotových peněz,“ vyjmenovává problémy pro DNES Larva.

Podmínky pronájmu nejsou jasné. Vedení kraje je chce sdělit nejdříve koaličním zastupitelům na schůzce příští týden.

Nemocnici nedáme

Jsou ale města, která se svých nemocnic nehodlají vzdát, mezi takové patří například Litoměřice. Zájem o litoměřickou městskou nemocnici přitom nedávno projevila Krajská zdravotní, která už v kraji spravuje pět velkých nemocnic.

Starosta a lídr ODS v podzimních komunálních volbách Ladislav Chlupáč uvedl, že radnice jednání o případném převodu neplánuje ani v příštím volebním období. Očekávaný pokles příjmů ze strany pojišťoven bude podle něj nemocnice kompenzovat interními úsporami.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?