Nemocnice získá oddělení pro ochrnuté pacienty

5. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Po brněnské nemocnici vzniknou spinální jednotky v dalších čtyřech nemocnicích - v pražském Motole, v ostravské Fakultní nemocnici, v pražské Nemocnici Na Homolce a v liberecké nemocnici...


Liberec - Po brněnské nemocnici, která měla dosud jako jediná v tuzemsku špičkové moderní oddělení pro nehybné pacienty, vzniknou spinální jednotky v dalších čtyřech nemocnicích - v pražském Motole, v ostravské Fakultní nemocnici, v pražské Nemocnici Na Homolce a v liberecké nemocnici. O tom nyní rozhodlo ministerstvo zdravotnictví.

„O spinální jednotku jsme hodně stáli. O lidi, ochrnuté po nějakém úraze, se staráme stejně. Do naší nemocnice vozí pacienty nejen z celého Libereckého kraje, ale například až z Jičína, Náchoda nebo Litoměřic. My je tu ošetříme, případně operujeme, a pak si je v nemocnici stejně necháme na doléčení. Výhodou nového oddělení bude to, že bude na jednom místě soustředit moderní technické přístroje a odborný personál,“ vysvětlil primář traumatologie liberecké nemocnice Richard Lukáš.

Podle všeho vyroste nové oddělení ještě do konce tohoto roku. Zatímco v Brně tvoří spinální jednotku osmnáct lůžek, Liberec jich bude mít patnáct. Dosud liberečtí lékaři nabízeli pacientům například polohovací lůžko se speciální matrací, které stojí dvě stě tisíc korun a nemocnice je získala jako sponzorský dar od rodiny mladé ženy, která se pod Ještědem vyléčila.

„Nejhorším obdobím ochrnutého pacienta je postakutní stav. Zdravotní stav pacienta je po prvním ošetření stabilizovaný, ale on sám se ještě neadaptoval. Teprve se učí v této situaci existovat. Překonat toto nejtěžší období pomáhá nemocným právě spinální jednotka,“ podotkl primář Lukáš.

Ve vyspělých západních zemích se dožívají ochrnutí lidé průměrně stejně vysokého věku jako zdraví. Délku života takto postižených lidí ovlivňuje právě péče, se kterou o handicapované pečuje nejprve nemocnice a posléze rodina.

„Ochrnutí celého těla - to je to nejhorší, co může člověka při poškození páteře a míchy potkat. Pacient nemůže zprvu ani sám dýchat, potřebuje speciální dýchací přístroje. Už po několika hodinách mu hrozí proleženiny,“ popsal Lukáš.

Lidé, ochrnutí po celém těle, trpí po letech, trávených na vozíčku nebo v posteli, záněty močových cest. Ty mohou vést až k poškození ledvin. Díky odvápnění jim často tuhnou klouby. Nehybným pacientům také hrozí záněty žil a sněť.

ZUZANA MINSTROVÁ, Liberecký den, 5.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?