Nemocnice získala milióny na dostavbu

6. 8. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dodavatelský úvěr na 930 miliónů na dostavbu bukovského areálu Masarykovy nemocnice schválilo ministerstvo financí. "V pondělí odpoledne, v den návštěvy ministryně zdravotnictví Marie Součkové v Ústí nad Labem, budou předány...


Ústí nad Labem - Dodavatelský úvěr na 930 miliónů na dostavbu bukovského areálu Masarykovy nemocnice (MN) schválilo ministerstvo financí. Podle včerejšího sdělení mluvčí MN Kamily Němcové rozhodnutí ale ještě nebylo nemocnici oficiálně předáno. Je totiž nutné zapracovat připomínky ministerstva k zadávacím podmínkám veřejné obchodní soutěže na dodavatelský úvěr. Stěhování do nových prostor by mělo být ukončeno v červenci 2003.

Zmíněné připomínky nemocnice zapracuje do podmínek soutěže.

„V pondělí odpoledne, v den návštěvy ministryně zdravotnictví Marie Součkové v Ústí nad Labem, budou předány jejímu úřadu. Po schválení zadávacích podmínek nemocnice obdrží i nové rozhodnutí o dokončení investiční akce,“ upřesnil ředitel nemocnice Jiří Madar.

Nemocnice poté vyhlásí, podle slov Madara, veřejnou obchodní soutěž na dodavatele formou dodavatelského úvěru. Soutěž by měla být skončena do 3 měsíců. „Znamená to, že bychom již koncem roku mohli začít vybavovat objekt potřebnou zdravotnickou technologií dle stanovených priorit a harmonogramu. Kompletní vybavení objektu „Dostavby“ a přestěhování oddělení předpokládáme postupně do konce června roku 2003,“ upřesnil MUDr. Madar.

Zároveň s dokončením hlavního objektu bude probíhat rekonstrukce stravovacího provozu na Bukově, aby mohl sloužit pro celý bukovský areál a všechny zaměstnance. Termín dokončení předpokládá vedení MN také do konce června 2003.

Oddělení, která nejsou plánována do „Dostavby“, tzn. oční, ORL a stomatochirurgie, se přestěhují do zrekonstruovaného objektu infekce po nástavbě budovy.

„Přestěhování těchto oddělení předpokládáme počátkem roku 2004. Bohužel se nikdy nepočítalo s vybavením těchto oddělení zdravotnickou technologií, která činí okolo 56 miliónů korun,“ připomněl Jiří Madar. Tento problém bude MN řešit novou investiční akcí placenou z prostředků státu, nebo, při jejím neschválení, z vlastních peněz. Tato oddělení budou ještě celý příští rok v areálu Pasteurova, kam se na určitý čas po dobu rekonstrukce bude muset přestěhovat i oddělení infekce.

„Jde o projekt, na kterém pracuje několik týmů lékařů, sester a provozních pracovníků, stejně jako na zajištění jednotlivých centralizovaných provozů - sálů, centrální jednotky intenzivní péče, emergentního příjmu nebo interny,“ dodal ředitel Madar.

Zástupce hejtmana Miroslav Řebíček má podle svých včerejších slov z ministerského rozhodnutí radost. „I proto, že budoucnost zdravotnictví v kraji bude zajištěna také ve specializovaných oborech,“ dodal. Potvrdil také nedávné vyjádření ředitele Madara, že nemocnice bude úroky z úvěru splácet ze svých výnosů.

TOMÁŠ PRCHAL, Severočeské noviny, 6.8.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?