Nemocnice zlepší péči. Už do roka

17. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lepší služby, vyšší kvalita péče a tím pádem i více uzdravených pacientů z Břeclavska. Sedmdesát milionů korun bude stát nová mezioborová jednotka intenzivní péče interních oborů, která by do roka měla začít fungovat v břeclavské nemocnici. Peníze už má nemocnice slíbené jak od kraje, tak z fondů Evropské unie.


„Tohle všechno je výsledek roční práce. Takže teď následují další kroky, které jsou nutné. To znamená výběr dodavatele, technického dozoru a tak dále. Pokud všechno půjde tak, jak má, do roka by lidé už mohli novou mezioborovou jednotku intenzivní péče plně využívat,“ doufá ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová.

Nemocnice na tomto oddělení počítá s dvaadvaceti lůžky. Ta však již nenavýší současný stav. Dojde jen ke sloučení všech jednotek intenzivní péče. Samostatná zůstane jen jedna - chirurgická.

Nemocnici, která projekt sama zpracovala a následně i podala k vyhodnocení, bude mezioborová jednotka intenzivní péče stát čtyři a půl milionu korun.

Lidé ji najdou v dostavovaném pavilonu F. Touto akcí bude hotová výstavba celé nemocnice.

Zvýší se využití

„Mezioborové jednotky kraj buduje ve všech svých nemocnicích. Souvisí to s tím, že lékaři mohou na těchto odděleních pomáhat lidem bez ohledu na to, s jakým problémem přijdou,“ potvrdil dobrou zprávu pro pacienty z Břeclavska krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Podle něj se tímto krokem nejen sníží náklady na provoz nemocnice, ale zvýší se také její využití. A sedmdesát milionů korun je, jak říká, odpovídající částka.

„Každá jednotka intenzivní péče je pro nemocnici důležitá. Řeší totiž ty nejzávažnější stavy u pacientů. Navíc předpokládáme i její modernizaci, takže bychom to chtěli spojit i s obnovou starších přístrojů,“ uvedla Bambasová.

„Chceme se posouvat v péči o pacienty dál a dál. Dnes je kvalitní a bezpečná péče to nejdůležitější. Jsem ráda, že se nám podařilo tuto mezioborovou jednotku dotáhnout do konce. Usilovala jsem o to už rok,“ neskrývala nadšení ředitelka Bambasová.

Podle ní se nejen zvýší kvalita poskytované péče, ale lidé se dočkají i lepšího vybavení a nemocnice plánuje na nové oddělení přijmout i další zdravotníky.

„Podle mě je dobře, že tady takové jednotné oddělení bude. Peněz je to hodně, ale určitě se náklady do několika let vrátí. Sníží se tím náklady na provoz,“ zamyslel se Jaromír Hlavoň z Valtic.
K celistvosti a samostatnosti už bude břeclavské nemocnici chybět jen magnetická rezonance, která v Břeclavi zatím chybí.

„V budoucnu rozhodně nákup magnetické rezonance chystáme. Zatím však nemáme vyřešené peníze, tento přístroj stojí asi osmdesát milionů. Ale snad by to mělo být do dvou let,“ doplnil Ryšavý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?