Nemocnice Zlínského kraje loni hospodařily se ziskem 72 mil. Kč

25. 2. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem loni hospodařily podle předběžných výsledků se ziskem 72,7 milionu korun. Všechny byly v zisku, nejvyšší vykázala Uherskohradišťská nemocnice, a to přes 33 milionů korun, řekl ČTK hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPO).


Zisk nemocnic oproti roku 2014 vzrostl, předloni činil necelých 60 milionů korun před zdaněním.

Hospodařením nemocnic se dnes zabývalo také krajské zastupitelstvo, které se konalo přesně rok po tragické události v Uherském Brodě, kde muž zastřelil v restauraci osm lidí. Zastupitelé proto zahájili své jednání minutou ticha.

Zlínská nemocnice vykázala loni podle předběžných výsledků zisk 9,7 milionu korun, Kroměřížská 8,6 milionu korun, Vsetínská 20,8 milionu korun. Definitivní výsledky budou známy asi v polovině roku. Dobré hospodaření bylo podle Nečase dané zejména úhradovou vyhláškou. „Byla podobná jako v předcházejícím roce, což nemocnicím určitě pomohlo. Dále je tam řada organizačních změn, i co se týká nákupu materiálů a provozu, to všechno přispělo k ekonomické stabilizaci,“ uvedl Nečas. V nemocnicích se také zvýšily mzdy, minimálně o pět procent.

Předloni skončilo hospodaření zlínské nemocnice se ziskem asi osm milionů korun, Uherskohradišťské nemocnice se ziskem 16 milionů korun, u Kroměřížské nemocnice činil zisk 26,8 milionu korun a v případě Vsetínské nemocnice 8,4 milionu korun. V roce 2013 nemocnice hospodařily s rekordní ztrátou 270 milionů korun, ztráta zlínské nemocnice T. Bati činila v tom roce 190 milionů korun. Lepší výsledky o rok později způsobila podle Nečase právě příznivější úhradová vyhláška.

Zlínská nemocnice má přes zisk v posledních dvou letech dluhy z minulosti, které podle Nečase přesahují 300 milionů korun. „Snažíme se to řešit z pozice kraje navýšením kapitálu, nemocnice si pak zase kapitál sníží, mohou dluhy částečně snižovat tímto způsobem. Zisky pak přispějí postupně k tomu, že se dluh bude snižovat,“ uvedl Nečas.

Hospodaření nemocnic v letošním roce by podle jeho slov mělo skončit podobným výsledkem jako loni. „Vyhláška kopíruje tu předcházející s drobným navýšením, opět je tam tlak na navýšení mezd,“ řekl náměstek.

Krajský zastupitel a lékař působící ve zlínské nemocnici Vladimír Řihák (ČSSD) dnes na zastupitelstvu upozornil na nedostatek lékařů a sester. Podle Nečase není vyloučeno, že některé oddělení v kraji bude muset být kvůli nedostatku personálu uzavřeno. Věc by podle něj měl řešit management nemocnic, jde však o celorepublikový problém. Situaci bude podle hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD) řešit i krajská rada, jednat se bude i s vedením nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?