Nemocnice zruší 40 lůžek pro děti

5. 1. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové oddělení pro matky otevře zítra na Obilním trhu fakultní nemocnice v Brně. Plánuje přitom také zrušení čtyřiceti míst v dětské nemocnici.


Malých pacientů rok od roku ubývá, tak jejich lůžka uvolníme pro rodiče. K tomuto závěru dospělo vedení Fakultní nemocnice Brno. Ještě v letošním roce proto v dětské nemocnici zruší čtyřicet lůžek akutní péče z celkových 420.

Podle lékařů mají rodiče stále větší zájem zůstávat s dětmi v nemocnici. „Počet malých pacientů se dlouhodobě snižuje, naopak stále více rodičů chce s dětmi zůstat v nemocnici. Proto zrušená lůžka přizpůsobíme pro otce a matky,“ přiblížil plány nemocnice její ředitel Roman Kraus.

Nyní může zůstat s dětmi v nemocnici více než osmdesát rodičů. Šedesát dalších míst má nemocnice v ubytovně naproti nemocniční budově.

Podle Krause místa pro děti ubudou hlavně na ortopedii, chirurgii a traumatologii. „Nezrušíme lůžka na infekčním oddělení. To je většinou zaplněné ze šedesáti procent, ale musíme být připravení například na chřipkovou epidemii,“ doplnil Kraus.

Snižování lůžek se netýká ani desítek míst pro děti v bohunické nemocnici.
Zvýšení počtu míst na nemocničních pokojích pro rodiče vítá například Soňa Matějová. Její dceru čeká v nejbližších týdnech operace. „Chci s ní zůstat v nemocnici za každou cenu. Bojím se ale, že nedostanu místo,“ svěřila se Soňa Matějová.

S rušením lůžek pro děti naopak nesouhlasí Anna Soukupová. „Za několik let se situace změní a počet dětských pacientů se zvýší. To zase nemocnice bude lůžka měnit? Ať si rozmyslí, kam míní investovat peníze,“ nechápe kroky nemocnice Soukupová.

Rušení lůžek ale není jediná novinka. Fakultní nemocnice zítra otevře nové oddělení pro matky nedonošených dětí v porodnici na Obilním trhu. Nabídne jedenáct lůžek, za které nemusejí matky platit. „Pobyt u těchto miminek totiž doporučují lékaři, protože je matky musejí například kojit,“ informovala mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Upozornila, že doposud musely ženy za dětmi do porodnice docházet. „Tato lůžka jsou v nemocnici úplnou novinkou. Pokud bude velký zájem, jsme připravení počet míst pro matky ještě zvýšit,“ doplnila Mrázová.

V minulém roce bohunická fakultní nemocnice už zrušila 110 z 2005 akutních lůžek, a to na základě memoranda, které podepsal Jihomoravský kraj s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami. Kraus prohlásil, že navíc v tomto roce sníží počet míst na gynekologicko­porodnickém oddělení. „Každoročně udělají naši lékaři přes šest tisíc porodů. V minulém roce se jejich počet dostal pod tuto hranici. Proto zrušíme přibližně deset míst pro rodičky,“ sdělil Kraus.

Nemocnice Milosrdných bratří zrušila osm lůžek v porodnici už v loňském roce. Letos ředitel Josef Drbal zatím další redukci neplánuje.

Do snižování lůžek možná zasáhne Jihomoravský kraj. Podle jihomoravského krajského radního pro zdravotnictví Oldřicha Ryšavého totiž nový systém plateb za výkony v nemocnicích už nezvýhodňuje délku hospitalizace pacienta.

„Nemocnice dostanou zaplaceno za zákrok bez ohledu na dobu, kterou člověk stráví na nemocničním lůžku. Chceme předejít tomu, aby manažeři rušili lůžka na nejméně vydělávajících odděleních. Pohlídáme si rušení lůžek a případně sdělíme nemocnicím svůj názor,“ uzavřel Ryšavý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?