Nemocnici čekají červená čísla

18. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Náměstek Antonín Hlaváček řekl, že pouze jedenadvacet nemocnic z celé republiky skončilo loni s kladným výsledkem. To je žalostně málo, a tak jsme se ptali, jestli se náhodou nejedná o systémovou chybu. To pochopitelně odmítl...


Skokové zvyšování mezd ohrožuje stabilitu českého zdravotnictví. Jejich sedmnáctiprocentní navýšení v loňském roce způsobilo, že ze 195 nemocnic v České republice hospodařilo pouze 21 s kladným ekonomickým výsledkem. Mezi nimi i nemocnice Rudolfa a Stefanie. Letošní navýšení platů vrhne do červených čísel i ji.

Benešov - Situace ve zdravotnictví vře. Nařízení vlády o navýšení platů vrhá nemocnice do ztrát.V nemocnici Rudolfa a Stefanie osmnáctiprocentní navýšení mezd představuje meziroční nárůst 29 milionů korun, zatímco zvýšení finančního plnění od zdravotních pojišťoven činí pouze 15,7 mil. Kč. Obdobná disproporce postihuje všechny nemocnice. Na středečním jednání Asociace českých amoravských nemocnic v Jihlavě vládla proto bouřlivá atmosféra. „Ministr Fišer se omluvil kvůli zasedání vlády, byl tam jen jeho náměstek Antonín Hlaváček. Řekl, že pouze jedenadvacet nemocnic z celé republiky skončilo loni s kladným výsledkem. To je žalostně málo, a tak jsme se ptali, jestli se náhodou nejedná o systémovou chybu. To pochopitelně odmítl,“ řekl Pavel Staňa, který je po odchodu Pavla Drábka pověřen řízením nemocnice. Jednání Asociace podpořili isenátorka Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a poslanec Milan Cabrnoch (ODS). Ten na adresu vlády otevřeně řekl, že dělá populistickou volební kampaň za peníze, které nespravuje, protože nemocnice jsou financovány zdravotními pojišťovnami. Ředitelé nemocnic sdružení v Asociaci přijali usnesení, vněmž vyzývají vládu, aby změnila vyhlášku o cenách zdravotní péče ve smyslu jejich navýšení. Jen tak bude možné pokrýt minimální mzdové náklady, které sama stanovila. „Jinak nebudeme schopni udržet finanční stabilitu. Jsou nemocnice, které platí faktury za rok a půl. Stále jsme se drželi, ale teď se také dostaneme do skluzu s jejich úhradou. Tím nechci říci, že bychom měli zkrachovat, ale nemocnice, které mají velké dluhy, to nejspíš čeká,“ usoudil Staňa.

ALENA VLČKOVÁ, Benešovský deník, 16.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?