Nemocnici čekají změny, které mohou i bolet

10. 5. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový krizový management kyjovské nemocnice se nechystá k hromadnému propouštění, ale, jak tvrdí, k ozdravení nemocnice.


K devadesátým letům přirovnal hospodaření v kyjovské nemocnici její nový ekonomický náměstek. Překonat zastaralý systém chce nový krizový management nemocnice její restrukturalizací. K hromadnému propouštění se nechystá, ale nepopírá, že připravované změny mohou bolet.

Dočasně pověřený ředitel Josef Pejchl popřel poplašné zprávy o tom, že současné vedení chystá hromadné propouštění. „Není to pravda. Stále tvrdíme: chceme restrukturalizaci nemocnice, chceme zefektivnit procesy a chceme ji dostat do černých čísel. To je naše zadání,“ prohlásil ředitel na nedávné tiskové konferenci v Kyjově.
„Zefektivnění znamená samozřejmě snížení nákladů, proto to někoho může bolet,“ doplnil ho ekonomický náměstek Jindřich Pleva.

Podle něj i ředitele však půjde v případě snižování stavů jen o jednotlivé případy, které se bude vedení snažit řešit přirozenou cestou, jako jsou odchody do důchodu či neprodloužením smluv na dobu určitou.

Podle Pejchla má nemocnice špatně nastavené provozní procesy, nevyužívá například efektivně personál, chybí koncepce jeho vzdělávání, panuje neochota ke změnám a špatná je i vnitřní komunikace. Chybí také motivace vedoucích pracovníků.

Motivace? Ušetřit!

„Připravujeme i motivační tabulky. V hrubých rysech už jsme primáře seznámili, jak je budeme motivovat, co budeme hlídat,“ řekl Pejchl s tím, že tabulky budou drastické a že jejich hlavním smyslem je nastavit limity a ušetřit .

Při restrukturalizaci se chce krizový management, tvořený ředitelem, ekonomickým náměstkem, mluvčím nemocnice a náměstkyní pro ošetřovatelskou péči, zaměřit na personální stav, ekonomiku a procesy. Podle ekonomického náměstka Plevy vykázala loni nemocnice oproti roku 2009, kdy dosáhla dvaadvacetimilionového zisku, ztrátu devatenáct milionů. A jen za první kvartál tohoto roku už vytvořila dvoumilionovou ztrátu. Takový rozdíl v hospodaření je podle jeho slov způsobený tím, že se problémy schovávaly pod koberec a hrnuly se před sebou. Podle Pejchla i tím, že minulé vedení nedostatečně informovalo kraj o skutečné situaci v nemocnici.

„Tento špitál v průměru platí závazky do půl roku, což je naprostá katastrofa. Teď platíme faktury z října. To potvrzuje, že ekonomický stav špitálu není dobrý,“ poukázal na další problém ekonomický náměstek. K dobru by nemocnici přičetl snad jen to, že má pod kontrolou pohledávky a nemá velké dlužníky.

Nové řídící procesy nastavuje krizový management na základě několika auditů. Ty si nemocnice zpracovala sama, nebo je má od několika nezávislých firem a odborníci v nich podle náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Evy Havlíkové poukázali na chyby. V některých oblastech dochází i k porušování zákona. Jak řekla Havlíková, v nemocnici se například plně nedodržují vyhláška o vedení zdravotnické dokumentace, práva pacientů či vyhláška upravující hygienicko-epidemiologickou oblast.

Ředitel chce procesy nastavit tak, aby, jak řekl, ozdravily špitál a přinesly mu peníze. Zaměřit se vedení hodlá zejména na zefektivnění práce a zkvalitnění péče, řízenou lékovou politiku, připravuje elektronickou objednávku léků, efektivní sestavování operačních plánů s cílem jejich maximálního využití, dále chce dokončit projekt zřízení lůžkového centra, převést některá lůžka na lůžka následné péče a v neposlední řadě řešit i parkování v nemocnici.

Podle mluvčího nemocnice Tomáše Zdechovského už skupina lékařů v nemocnici pochopila, že situace v nemocnici je opravdu krizová. „Proto začali dokonce někteří pracovníci podepisovat petici za okamžité jmenování Pejchla do funkce ředitele,“ informoval na tiskové konferenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?