Nemocnici chce stát zrušit, pacienti ji ale berou útokem

10. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V bruntálské nemocnici jsou obsazena všechna lůžka. Dokonce celý jeden týden trval krizový stav, kdy lékaři museli umístit pacientky na mužské interní oddělení. Paradoxní je, že takto naplněná nemocnice měla být podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví zrušena...


Největší pojišťovna - Všeobecná zdravotní pojišťovna - dokonce v duchu zmíněného rozhodnutí neuzavřela s nemocnicí smlouvu na akutní lůžkovou péči s výjimkou čtyřiatřiceti lůžek na interně.

„Příčinou toho, že máme plně obsazena lůžka na všech odděleních, je především příliv rekreantů na Bruntálsko. V létě se sem stěhují stovky chatařů, turistů a dětí do dětských táborů. A tak přibývá úrazů a nemocí. V uplynulých týdnech bylo také nestálé počasí, které s sebou přineslo zvýšený počet mozkových příhod a srdečních onemocnění. Zvláště je zaplněno anestcziologicko-resuscitační a chirurgické oddělení,“ potvrdil včera generální ředitel Nemocnice Bruntál a. s. Pavel Šatura.

Podle něj ale do Bruntálu stále více směřují i pacienti z jiných oblastí. „Někteří totiž do Bruntálu třeba mají lepší spojení než do nemocnic v Rýmařově nebo Krnově. Také se množí počet nemocných, kteří sem jezdí až z Opavska a Olomoucka,“ dodal Šatura.

Nemocnice se tak dostala krátkodobě i do problémů, kdy neměla kam umístit své pacientky. Ty nakonec dostaly pokoje na mužském oddělení interny. „No, nebylo to moc příjemné, když jsme chodili na toalety. Ženám sice byla vyhrazena jedna zvlášť, ale někteří muži měli po zákrocích problémy a pak se před ženami styděli,“ popsal nám situaci jeden z pacientů, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Nemocnice přitom měla od počátku loňského roku postupně omezovat své služby. Její vedení se ale rozhodlo zdravotnickou péči zachovat. „Pokud bychom respektovali výsledky výběrového řízení ministerstva zdravotnictví a požadavky Všeobecné zdravotní pojišťovny, pak by v nemocnici zůstalo jen přes třicet lůžek na interním oddělení a lůžka ve dvou léčebnách dlouhodobě nemocných, které spravujeme. To by ovšem znamenalo ekonomickou likvidaci zařízení,“ vysvětlil včera tiskový mluvčí nemocnice v Bruntále Karel Soukop.

Proto vedení nemocnice vyzvalo ty občany Bruntálská, kteří byli klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny, aby se přehlásili k jiným zdravotním pojišťovnám. „Dnes máme uzavřenou smlouvu se všemi pojišťovnami s výjimkou VZP. Ale stále se snažíme s vedením VZP jednat o nové dohodě a v tom nám pomáhá i bruntálská radnice. Věříme, že se to podaří a budeme moci léčit všechny občany. Zatím ošetřujeme klienty VZP jen v akutních případech, kdy je ohroženo jejich zdraví nebo život,“ doplnil tiskový mluvčí Karel Soukop.

MARIE BABNIČOVÁ, Moravskoslezský den, 10.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?